«Oδύσσεια»: Χαμός στα social media με τις «αμερικάνικες» προφορές των Matt Damon και Tom Holland στο νέο τρέιλερ (VIDEO)

Κάθε φορά που ο Christopher Nolan κυκλοφορεί ένα νέο τρέιλερ, το ίντερνετ κυριολεκτικά παίρνει φωτιά. Ωστόσο, η κυκλοφορία του επίσημου τρέιλερ για το πολυαναμενόμενο έπος του, The Odyssey, δεν συγκέντρωσε τα βλέμματα μόνο για τα εντυπωσιακά εφέ και το καστ αστέρων, αλλά για έναν τελείως απρόσμενο λόγο: τις προφορές και τους διαλόγους των πρωταγωνιστών.

Οι θεατές έμειναν άναυδοι ακούγοντας τον Matt Damon (Οδυσσέας) και τον –γεννημένο στο Λονδίνο– Tom Holland (Τηλέμαχος) να μιλούν για την αρχαία Ιθάκη με βαριές, σύγχρονες αμερικανικές προφορές.


«Daddy» και «Let’s go!» στην Αρχαία Ελλάδα;

Η παραδοσιακή συνταγή του Χόλιγουντ θέλει τις ταινίες εποχής ή τα αρχαία έπη να χρησιμοποιούν τη βρετανική προφορά (Received Pronunciation) για να προσδώσουν κύρος και ιστορικό βάθος. Ο Nolan όμως επέλεξε μια εντελώς διαφορετική, πιο σύγχρονη προσέγγιση που ξένισε πολλούς.

Τα social media «πλημμύρισαν» από χιουμοριστικά σχόλια, εστιάζοντας κυρίως σε συγκεκριμένες ατάκες:

  • Το «Boston» στυλ του Οδυσσέα: Πολλοί αστειεύτηκαν ότι ο Matt Damon ακούγεται σαν να βγήκε από τις γειτονιές της Βοστώνης παρά από το πεδίο της μάχης στην Τροία, ειδικά όταν φωνάζει με ενθουσιασμό «Let’s go!».
  • Ο Βρετανός Τηλέμαχος: Ο Tom Holland, αν και Βρετανός, αναγκάζεται να υιοθετήσει μια εντελώς αμερικανική διάλεκτο, με τη λέξη «Dad» (μπαμπάς) να ακούγεται υπερβολικά σύγχρονη για τον μυθικό ήρωα.
  • Η ατάκα του Robert Pattinson: Ο επίσης Βρετανός Pattinson, που υποδύεται τον Αντίνοο, προκάλεσε κύματα γέλιου στο X (πρώην Twitter) χρησιμοποιώντας τη λέξη «daddy».

Διχασμένοι οι σινεφίλ για την επιλογή του Nolan

Αν και το τρολάρισμα στο διαδίκτυο συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, αρκετοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να υπερασπιστούν τον σκηνοθέτη του Oppenheimer.

Οι υποστηρικτές της ταινίας επισημαίνουν ότι το να μιλούν οι αρχαίοι Έλληνες με βρετανική προφορά είναι εξίσου ιστορικά ανακριβές με το να μιλούν με αμερικανική. Άλλωστε, η χρήση μιας πιο καθημερινής, σύγχρονης γλώσσας ίσως κρύβει πίσω της μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική και θεματική επιλογή του Nolan για να φέρει το έπος του Ομήρου πιο κοντά στο σήμερα.

Με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 250 εκατομμύρια δολάρια και γυρισμένη εξ ολοκλήρου με κάμερες IMAX, η Οδύσσεια αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αίθουσες τον Ιούλιο του 2026. Μένει να δούμε αν η «αμερικανιά» των διαλόγων θα σαμποτάρει το τελικό αποτέλεσμα ή αν θα αποδειχθεί ένα ακόμη ιδιοφυές ρίσκο του κορυφαίου δημιουργού.

Ad

spot_img

Άλλες Ειδήσεις

Μοιράσου το