Ηλιοφάνεια, υψηλές θερμοκρασίες και καλοκαιρινό σκηνικό θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα, Τρίτη, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Αναστασία Τυράσκη. Ο υδράργυρος θα αγγίξει τοπικά τους 31 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο η θερμή αυτή εισβολή θα είναι σύντομη, καθώς από την Πέμπτη αναμένεται αλλαγή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας και βροχές.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για σήμερα
Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος σε όλη τη χώρα, με καθαρό ουρανό. Τοπικές ομίχλες θα σημειωθούν νωρίς το πρωί κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά, οι οποίες όμως θα διαλυθούν γρήγορα.
Ωστόσο, το μεσημέρι και το απόγευμα αναμένεται να αναπτυχθούν νεφώσεις στα βόρεια ορεινά, όπου είναι πιθανό να σημειωθούν πρόσκαιρες τοπικές μπόρες ή και μεμονωμένες καταιγίδες, χωρίς όμως ιδιαίτερη ένταση.
Άνεμοι: Πού θα φτάσουν τα 7 μποφόρ
Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις:
- Στο νότιο Αιγαίο: Θα είναι ενισχυμένοι, φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ.
- Στον Κορινθιακό και Πατραϊκό κόλπο: Οι ριπές θα αγγίξουν τα 6 μποφόρ.
- Στα βόρεια πελάγη: Οι άνεμοι θα είναι σαφώς ασθενέστεροι.
Θερμοκρασία: Πού θα «χτυπήσει» 30άρια
Η θερμοκρασία σημειώνει αισθητή άνοδο. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας ο υδράργυρος θα δείξει 28 με 29 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, τοπικά θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς στις εξής περιοχές:
- Ανατολική Στερεά Ελλάδα
- Θεσσαλία
- Εύβοια
- Αττική
- Ανατολική Πελοπόννησος
- Κρήτη (πολύ υψηλές θερμοκρασίες)
Ο καιρός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- Αττική: Προβλέπεται γενικά ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-νοτιοδυτικοί έως 5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φτάσει τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου, δημιουργώντας καθαρά καλοκαιρινές συνθήκες.
- Θεσσαλονίκη: Γενικά αίθριος καιρός. Το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα γύρω ορεινά, με πιθανότητα τοπικών όμβρων.
Ανατροπή από την Πέμπτη: Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Το καλοκαιρινό αυτό διάλειμμα δεν θα κρατήσει πολύ. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα της Αναστασίας Τυράσκη, το σκηνικό του καιρού αλλάζει σημαντικά από την Πέμπτη.
Ψυχρότερες αέριες μάζες θα επηρεάσουν τη χώρα, προκαλώντας αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και επαναφέροντας τις βροχές σε αρκετές περιοχές. Η μεταβολή αυτή θα επαναφέρει τον υδράργυρο σε πιο συμβατικά για την εποχή επίπεδα.



