Νέα «ανάσα» για οφειλέτες: Έρχονται οι 72 δόσεις, αλλαγές στον εξωδικαστικό και μέτρα για την πρώτη κατοικία

Σημαντικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, το οποίο ξεπερνά πλέον τα 240 δισ. ευρώ, αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση μέσα στον Ιούνιο, με στόχο τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Στο επίκεντρο των νέων μέτρων βρίσκονται η επαναφορά της ρύθμισης των 72 δόσεων για χρέη προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ, η διεύρυνση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, η αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών υπό προϋποθέσεις, οι αλλαγές στην προστασία της πρώτης κατοικίας και η ενεργοποίηση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Νέα ρύθμιση 72 δόσεων για οφειλές σε Εφορία και ΕΦΚΑ

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων, η οποία θα αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν βεβαιωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Βασική προϋπόθεση για την ένταξη είναι οι οφειλές που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά να έχουν εξοφληθεί ή να βρίσκονται ήδη σε ενεργή ρύθμιση που εξυπηρετείται κανονικά.

Η ελάχιστη μηνιαία δόση θα ανέρχεται στα 30 ευρώ, ενώ το επιτόκιο θα διαμορφώνεται στο 5,84% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει:

  • Να έχουν υποβάλει τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων πέντε ετών.
  • Να μην έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο.
  • Να έχουν τακτοποιήσει τυχόν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν εντάσσονται στη ρύθμιση.

Όσοι παραμένουν συνεπείς θα εξασφαλίζουν σημαντικά οφέλη, όπως φορολογική ενημερότητα, αναστολή κατασχέσεων και μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, καθώς και πάγωμα ποινικών διώξεων για χρέη προς το Δημόσιο.

Νέος εξωδικαστικός μηχανισμός με περισσότερους δικαιούχους

Με τις επικείμενες αλλαγές, ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός θα ανοίξει την «πόρτα» σε περισσότερους οφειλέτες, καθώς το ελάχιστο όριο χρεών για ένταξη μειώνεται από τις 10.000 ευρώ στις 5.000 ευρώ.

Το νέο πλαίσιο επιτρέπει αποπληρωμή οφειλών έως και σε 240 μηνιαίες δόσεις, με σταθερό επιτόκιο 3%.

Σε αντίθεση με τη ρύθμιση των 72 δόσεων, ο εξωδικαστικός εξετάζει συνολικά την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, λαμβάνοντας υπόψη:

  • Εισοδήματα
  • Ακίνητη και κινητή περιουσία
  • Καταθέσεις
  • Υφιστάμενες οικονομικές υποχρεώσεις
  • Πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής

Η διαδικασία προϋποθέτει συναίνεση για άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου.

Σε αρκετές περιπτώσεις προβλέπεται όχι μόνο μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής, αλλά και «κούρεμα» προσαυξήσεων, τόκων ή ακόμη και μέρους της βασικής οφειλής.

Ξεμπλοκάρουν τραπεζικοί λογαριασμοί

Μία ακόμη σημαντική παρέμβαση αφορά φορολογούμενους και επιχειρήσεις με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το νέο μοντέλο προβλέπει ότι ο οφειλέτης θα μπορεί να αποδεσμεύσει τον λογαριασμό του καταβάλλοντας το 25% της συνολικής οφειλής και εντάσσοντας το υπόλοιπο ποσό σε ρύθμιση.

Το μέτρο θα εφαρμόζεται μία φορά και στοχεύει στην ενίσχυση της ρευστότητας, κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Τι αλλάζει στην προστασία της πρώτης κατοικίας

Σημαντικές διαφοροποιήσεις έρχονται και στο καθεστώς προστασίας της κύριας κατοικίας μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Το νέο μοντέλο θα εστιάζει κυρίως στην εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας και στη δυνατότητα αποπληρωμής του οφειλέτη, χωρίς να εξετάζεται υποχρεωτικά το σύνολο της περιουσίας του.

Με αυτόν τον τρόπο προβλέπονται:

  • Χαμηλότερες μηνιαίες δόσεις.
  • Μεγαλύτερα «κουρέματα» οφειλών όπου δικαιολογούνται.
  • Εξατομικευμένες λύσεις βάσει εισοδήματος και αξίας κατοικίας.

Η σχετική πρόταση ρύθμισης θα υπολογίζεται μέσω ειδικού αλγορίθμου, ο οποίος θα αξιολογεί αποκλειστικά την κύρια κατοικία, ενώ η υπόλοιπη περιουσία θα μπορεί να αξιοποιείται για την κάλυψη άλλων χρεών.

Στην τελική ευθεία ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων

Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ενός νέου μηχανισμού που στοχεύει στη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών που κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τους.

Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται η ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού και η επιλογή του επενδυτή, ενώ η πλήρης λειτουργία του φορέα τοποθετείται χρονικά προς τα τέλη του φθινοπώρου.

Ο φορέας θα αγοράζει την κύρια κατοικία του ευάλωτου οφειλέτη σε τιμή χαμηλότερη από την εμπορική αξία της και στη συνέχεια θα του τη μισθώνει ξανά, επιτρέποντάς του να παραμείνει στο σπίτι του.

Η κρατική επιδότηση ενοικίου εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα, ενώ η διάρκεια της μίσθωσης θα φτάνει έως και τα 12 έτη.

Μετά την ολοκλήρωση της περιόδου μίσθωσης, ο δικαιούχος θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα επαναγοράς της κατοικίας του, εφόσον έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του και έχει καταβάλει κανονικά τα μισθώματα.

Διάβασε ακόμα

Ad

spot_img

Άλλες Ειδήσεις

Μοιράσου το