in

Ν. Τσούμα (ΗΔΙΚΑ): Ελέγχουμε, ψάχνουμε και βρίσκουμε περιπτώσεις μέσα σε ένα άπειρο πλήθος δεδομένων

«Πλέον έχουμε ψηφιακά όλα τα δεδομένα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και μάλιστα σε κωδικοποιημένη μορφή. Που σημαίνει ότι μπορούμε πλέον να παρακολουθούμε, να ελέγχουμε, να ψάχνουμε και να βρίσκουμε περιπτώσεις μέσα σε ένα άπειρο πλήθος δεδομένων. Ο όγκος είναι πραγματικά τεράστιος. Μιλάμε για εκατομμύρια συνταγές, για δισεκατομμύρια δεδομένα από τότε που ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα δεδομένα προφανώς δεν είναι μόνο η συνταγή, είναι η συνταγή, ο τύπος του φαρμάκου. Ποιος γιατρός την έγραψε, τι ώρα την έγραψε, πού εκτελέστηκε, σε ποιο φαρμακείο, πότε, από ποιον. Όλα αυτά τα δεδομένα είναι πολύτιμα προφανώς και για την ενημέρωση του πολίτη γιατί όλα αυτά είναι στο ψηφιακό του βιβλιάριο πλέον, αλλά και στην διάθεση του Υπουργείου Υγείας για να μπορέσει να κάνει τον έλεγχο».

Τα παραπάνω ανέφερε ανέφερε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Απολύτως σχετικό»  με τον Ανδρέα Παπασταματίου, εξηγώντας πώς αποκαλύπτονται πλέον οι απάτες που πραγματοποιούν ορισμένοι γιατροί, σε ορισμένες περιπτώσεις δρώντας σε κυκλώματα με φαρμακοποιούς και φαρμακαποθήκες, μέσω των υπερσυνταγογραφήσεων.

«Είναι συστήματα πάνω στα συστήματα τα οποία ελέγχουν περιπτώσεις με δείκτες, δηλαδή με νούμερα. (…) Οι παράμετροι αυτές δίνονται κάθε φορά και κάθε μέρα και σε συνέχεια ελέγχονται και από το Υπουργείο Υγείας και από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτές οι παράμετροι είναι έξυπνα συστήματα πάνω στο σύστημα και στη βάση της συνταγογράφησης, αλγόριθμοι οι οποίοι ορίζουν τα καμπανάκια» εξήγησε η κ. Τσούμα.

Αυτά τα συστήματα βγάζουν κάποια αποτελέσματα, περιέγραψε, τα οποία αποτελέσματα μετά παίρνουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί  και τα επεξεργάζονται.  «Συνεπώς είναι συνεχείς οι έλεγχοι και όταν δίνουν κάποια στοιχεία, μετά πάμε σε ένα δεύτερο επίπεδο και ελέγχουμε όλη τη ροή και τη σειρά του ελέγχου. Που σημαίνει ότι ξεκινώντας από κάποια κριτήρια βγαίνουμε σε ένα συμπέρασμα. Μετά τα παίρνει το υπουργείο ή ο ΕΟΠΥΥ και ζητάει δευτερογενείς ελέγχους» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα γιατί δεν υπάρχει κάποιος πάνω από κάποιο όριο ώστε να προλαμβάνεται η περαιτέρω οικονομική ζημιά για το δημόσιο, η κ. Τσούμα εξήγησε ότι επειδή δεν αποκλείεται να πρόκειται για κακή χρήση του συστήματος και όχι για απάτη,  δεν γίνεται να αποκλείεται η δυνατότητα στο γιατρό να κάνει την ιατρική πράξη που πρέπει. «Από κει και πέρα όμως, γίνεται συνεχώς και εκ των υστέρων έλεγχος, έτσι ώστε να δούμε ποιες από αυτές τις συμπεριφορές είναι κανονικές και ποιες συνιστούν υπερσυνταγογράφηση ή απάτη ή οτιδήποτε άλλο» επισήμανε.

Πηγή: ertnews.gr

Τι πιστευεις;

Παύλος Σταματόπουλος για Ηλία Γκότση: «Δεν ξέρω τι μπορεί να εννοούσε και τι είχε στο μυαλό του»

Στα Σπάτα Κοϊτά και Πιερό | Το βράδυ στην Αθήνα ο Πινέδα