in ,

Αυτό… το δέμα πρέπει να το ανοίξεις;

Γεια χαρά σε όλους! Ελπίζω να είστε καλά, κι αν δεν είστε καλά, σας κάνω εγώ καλά με ένα βιβλίο πολύ τρελό που θα σας παρουσιάσω. Όταν λέω τρελό εγώ, εννοώ ψυχολογικό θρίλερ, από αυτά που ξέρετε, που τα λατρεύω στην κυριολεξία. Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν μπορώ να το παρουσιάσω χαλαρά, είναι το βιβλίο που ήταν νούμερο ένα για μένα αυτό το καλοκαίρι. Και το καλοκαίρι διάβασα πολλά βιβλία όπως σας έχω ξαναπεί αλλά το συγκεκριμένο βιβλίο ήταν το νούμερο ένα στο top που έφτιαξα.

Μιλάω για το βιβλίο του Sebastian Fitzek, Το δέμα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Είναι το πρώτο βιβλίο του Fitzek που διάβασα. Μπήκα μετά στη διαδικασία να ψάξω να βρω άλλα βιβλία του. Έχουν κυκλοφορήσει κάποια άλλα από άλλες εκδόσεις παλιότερα. Τέλος πάντων, δεν έχουν κυκλοφορήσει όλα τα βιβλία του – εγώ ανυπομονώ να τα διαβάσω όλα! Ελπίζω και εύχομαι οι εκδόσεις Διόπτρα να ξεκινήσουν και να εκδίδουν και τα άλλα βιβλία του Fitzek και νομίζω ότι θα το κάνουν γιατί Το δέμα απ’ ό,τι είδα είχε πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία, το βλέπετε παντού στις βιτρίνες των βιβλιοπωλείων πρώτη θέση. Αλλά εκτός από αυτό ήταν και στα top ten των ευπώλητων βιβλίων σε εφημερίδες, περιοδικά που έβλεπα όλο αυτό το διάστημα και λοιπά, οπότε πρέπει να πήγε πολύ καλά και στην Ελλάδα. Το σίγουρο είναι ότι σε 29 χώρες έχει πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα. Είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ από αυτά που λατρεύουμε, εγώ το διάβασα σε χρόνο-ρεκόρ. Μπορεί δηλαδή μέσα σε μία μέρα να το ξεκίνησα πρωί και να το τελείωσα βράδυ – θα σας γελάσω, δεν θυμάμαι για το έχω διαβάσει εδώ και κάτι μήνες.

Θυμάμαι όμως ότι δεν μπορούσα να σταματήσω. Είναι πολύ ωραία γραμμένο, είναι καλογραμμένο βιβλίο, είναι στη λογική του pageturner, δηλαδή σε κάνει να γυρνάς την επόμενη σελίδα και με το που τελειώνει το ένα κεφάλαιο θες να πας στο επόμενο. Είναι σαν να παρακολουθείς μία σειρά, μια τηλεοπτική σειρά ή καλύτερα μια αστυνομική ταινία. Θεωρώ ότι θα γίνει και ταινία βέβαια αν δεν έχει γίνει ήδη γιατί το βιβλίο είναι γραμμένο σε αυτή τη λογική.

Ποιο είναι το story; Δεν μπορώ να σας πω πολλά πράγματα γιατί κάθε λεπτομέρεια που μπορεί να πω ίσως να προδώσει κάτι και δεν θέλω να σας χαλάσω την έκπληξη. Η ηρωίδα πάντως είναι η Έμα που θα την αγαπήσετε γιατί είναι μια ταλαιπωρημένη γυναίκα. Κουβαλάει ας πούμε -πώς να το πω έτσι;- από το παρελθόν κουβαλάει κάποια πράγματα μαζί της τα οποία δεν τα ‘χει λύσει. Έχει πέσει στα χάπια, έχει κλειστεί στον εαυτό της, δεν είναι και τόσο πολύ ευτυχισμένη, έχει ψιλο-αφήσει τη δουλειά της… γενικά έχει μια ζωή που κάθε άλλο παρά θα τη λέγαμε ιδανική. Κάποια στιγμή ένας ταχυδρόμος αφήνει ένα δέμα στο σπίτι της που απευθύνεται στον γείτονά της, δεν είναι για την ίδια.

Τώρα, αν το άφησε επίτηδες ή όχι, θα το διαπιστώσετε διαβάζοντας το βιβλίο. Το θέμα είναι ότι η Έμα μπαίνει σε έναν πειρασμό: Να ανοίξει το δέμα να δει τι περιέχει και να μην το αποκαλύψει στον γείτονα; Να το πάρει το δέμα και να το πάει στο σπίτι του γείτονα που δεν τον έχει ξαναδεί; …δεν ξέρει τι γίνεται και το σπίτι δίπλα δείχνει λίγο παραμελημένο, ο κήπος είναι παρατημένος, άρα δεν ξέρουμε και αν κατοικεί κάποιος… δεν ξέρει ποιος κατοικεί και αν κατοικεί. Καταλαβαίνετε… Μπαίνει σε όλη αυτή τη διαδικασία το μυαλό της, το οποίο είπαμε ότι δεν λειτουργεί και πάρα-πάρα πολύ σωστά, όπως θα έπρεπε, τουλάχιστον ψυχολογικά, έτσι; Αρχίζει μια περιπέτεια που όμως κατά τη γνώμη μου μπορεί -ανεξάρτητα με το τέλος αν είναι καλό ή κακό- μπορεί να την οδηγεί και σε μία λύτρωση.

Ο συγγραφέας έχει ένα σημείωμα, το οποίο είναι στο τέλος. Εγώ αυτό το σημείωμα θα το έβαζα στην αρχή, γιατί είναι τόσο όμορφο, τόσο γλυκό και εξηγεί ακριβώς ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο άρχισε να γράφει με τόσο μεγάλη επιτυχία τα ψυχολογικά θρίλερ… Είναι τόσο ωραίο.

Εγώ θα έλεγα να ξεκινήσετε το βιβλίο όχι διαβάζοντας το τέλος, διαβάζοντας όμως το σημείωμα του συγγραφέα στο τέλος. Επίσης ο συγγραφέας, ο Fitzek, λέει και κάτι ακόμα: «Τα μεγαλύτερα εγκλήματα γίνονται από έρωτα». Δεν το έχει πει αυτός, το έχει πει ο Viktor Larenz αλλά το σημειώνει και ο Sebastian Fitzek γιατί είναι ακριβώς η επιτομή του βιβλίου.

Παιδιά, είπα πολλά νομίζω. Διαβάστε Το δέμα του Sebastian Fitzek και πείτε μου αν έχω δίκιο και αν πραγματικά αξίζει να διαβάσουμε κι όλα τα βιβλία αυτού του τύπου, αυτού του Γερμανού που έχει γεννηθεί το 71 και είναι τόσο πετυχημένος συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ. Πραγματικά ήταν το νούμερο ένα στο τοπ μου και ανυπομονώ να ακούσω και τη δική σας γνώμη να δω αν ταυτίζονται οι απόψεις μας. Καταλάβατε;

Σχολια

Αφησε σχολιο

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Σχόλια

0 σχόλια