Θρίλερ: Το Ιράν επιδεικνύει τεράστιο στόλο θαλάσσιων drones σε υπόγειες εγκαταστάσεις στον Περσικό

Το Ιράν αποκάλυψε έναν μεγάλο στόλο εκρηκτικών ναυτικών drones που, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο και ειδικά στο Στενό του Ορμούζ.

Το στρατηγικής σημασίας πέρασμα αποτελεί μία από τις πιο κρίσιμες ενεργειακές αρτηρίες στον κόσμο, καθώς από εκεί διέρχεται περίπου το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου.

Η Τεχεράνη φέρεται να επιχειρεί να μπλοκάρει τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή, αυξάνοντας τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων και δεξαμενόπλοιων.


Προπαγανδιστικό βίντεο δείχνει υπόγειες βάσεις με drones και πυραύλους

Σε προπαγανδιστικό υλικό που έχει δημοσιοποιηθεί, το ιρανικό καθεστώς παρουσιάζει εκτεταμένα υπόγεια τούνελ όπου φυλάσσονται:

  • ναυτικά drones
  • πύραυλοι κατά πλοίων
  • θαλάσσιες νάρκες

Στο ίδιο βίντεο εμφανίζονται δεκάδες ταχύπλοα σκάφη επίθεσης, τα οποία χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση drones προς εμπορικά πλοία που διέρχονται από την περιοχή.

Οι επιθέσεις αυτές έχουν ήδη προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας, οδηγώντας σε απότομη άνοδο των τιμών του πετρελαίου.


Απειλές για υπερηχητικούς υποθαλάσσιους πυραύλους

Η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι διαθέτει υποθαλάσσιους πυραύλους υψηλής ταχύτητας, οι οποίοι – όπως ισχυρίζεται – βρίσκονται μόνο στα οπλοστάσια του Ιράν και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με ιρανικές δηλώσεις, τα συγκεκριμένα όπλα μπορούν να κινούνται με ταχύτητα 100 μέτρων ανά δευτερόλεπτο.

Ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ο στρατηγός Φανταβί, δήλωσε ότι οι πύραυλοι αυτοί ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.


Σκληρές προειδοποιήσεις προς ΗΠΑ και Ισραήλ

Το Ιράν προχώρησε και σε ιδιαίτερα επιθετικές δηλώσεις απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγέρ Γκαλιμπάφ, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε επίθεση σε ιρανικό έδαφος ή νησιά θα οδηγήσει σε πλήρη κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, η Τεχεράνη θα εγκαταλείψει κάθε περιορισμό και θα απαντήσει με σφοδρότητα.


Νέα επεισόδια σε όλη τη Μέση Ανατολή

Την ίδια στιγμή, η ένταση στην περιοχή κλιμακώνεται επικίνδυνα, με μια σειρά από σοβαρά περιστατικά:

  • Μεγάλη πυρκαγιά σημειώθηκε στο νησί Μουχαράκ στο Μπαχρέιν, όπου βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, έπειτα από ιρανική επίθεση.
  • Στο Ντουμπάι, πύραυλοι που αποδίδονται στο Ιράν προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε ουρανοξύστη.
  • Στον Λίβανο, ισραηλινό πλήγμα στην παραλιακή περιοχή της Βηρυτού προκάλεσε τον θάνατο οκτώ ανθρώπων.
  • Βρετανός τουρίστας κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης επειδή κατηγορείται ότι κατέγραψε με το κινητό του ιρανικούς πυραύλους στο Ντουμπάι.

Επίθεση σε δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο

Λίγες ώρες πριν, δύο δεξαμενόπλοια τυλίχθηκαν στις φλόγες μετά από επίθεση με εκρηκτικά σκάφη αυτοκτονίας που φέρονται να έστειλε το Ιράν.

Βίντεο από το περιστατικό δείχνουν μια τεράστια πύρινη σφαίρα να σχηματίζεται πάνω από τα πλοία, ενώ πυκνοί καπνοί καλύπτουν τον ουρανό.

Οι φλόγες εξαπλώθηκαν γρήγορα, φτάνοντας σε μεγάλο ύψος μέσα σε λίγα λεπτά.


Το πετρέλαιο ξεπερνά ξανά τα 100 δολάρια

Οι συνεχείς επιθέσεις έχουν προκαλέσει έντονες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας.

Την 13η ημέρα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, η τιμή του πετρελαίου Brent ξεπέρασε ξανά τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, λίγες ημέρες μετά την κορύφωσή της κοντά στα 120 δολάρια.

Η Τεχεράνη φαίνεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις επιθέσεις σε εμπορικά και στρατιωτικά πλοία στον Περσικό Κόλπο.


Προειδοποίηση προς πλοία που συνδέονται με ΗΠΑ και Ισραήλ

Εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι κάθε πλοίο που συνδέεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ ή συμμάχους τους θα θεωρείται στόχος.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες να μειωθεί τεχνητά η τιμή του πετρελαίου δεν θα έχουν αποτέλεσμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η τιμή μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 200 δολάρια ανά βαρέλι.


Επίθεση κοντά στο λιμάνι της Βασόρας

Τα πλοία που επλήγησαν σε πρόσφατη επίθεση στον Περσικό Κόλπο, κοντά στο ιρακινό λιμάνι της Βασόρας, ήταν το δεξαμενόπλοιο Safesea Vishnu αμερικανικής ιδιοκτησίας και το Zefyros με σημαία Μάλτας.

Και τα δύο είχαν φορτώσει καύσιμα στο Ιράκ όταν δέχθηκαν την επίθεση.

Από την έκρηξη σκοτώθηκε ένα μέλος πληρώματος, ενώ οι ιρακινές αρχές κινητοποιήθηκαν άμεσα για να απομακρύνουν τα πληρώματα από τα φλεγόμενα πλοία.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, τα πλοία βρίσκονταν εντός των ιρακινών χωρικών υδάτων τη στιγμή της επίθεσης.

Ad

spot_img

Άλλες Ειδήσεις

Μοιράσου το