Έπεσες σε …πολυλογά; Τρεις απλοί τρόποι για να τον κάνεις να ”τραβήξει χειρόφρενο” χωρίς να τον προσβάλεις

Έχετε βρεθεί ποτέ σε μια επαγγελματική συνάντηση ή μια κοινωνική συγκέντρωση όπου ένα άτομο απλά δεν σταματά να μιλάει; Είναι πραγματικά απογοητευτικό, ειδικά όταν έχετε κάτι να πείτε. Κι εδώ οι ειδικοί της επικοινωνίας έχουν μερικές καλές ιδέες:

  1. Προσαρμόστε τη νοοτροπία σας
    Το πρώτο βήμα είναι να μην θεωρείτε ότι διακόπτετε κάτι κακό. Αντίθετα, είστε μέρος της συζήτησης και οι σκέψεις σας είναι εξίσου πολύτιμες με όλων των άλλων.

Τώρα, με τη σωστή νοοτροπία, πώς μπορείτε πραγματικά να πείτε μια λέξη;

  1. Ξεκινήστε με το όνομά τους
    Όταν βρείτε την κατάλληλη στιγμή για να παρέμβετε, το πρώτο πράγμα που θα θελήσετε να πείτε είναι το όνομα του ατόμου. Έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλός μας φωτίζεται όταν ακούμε να μας φωνάζουν το όνομά μας. Αυτό μας σηματοδοτεί ότι η ροή της συζήτησης έχει αλλάξει και διαισθητικά σταματάμε για να δούμε τι συμβαίνει.

Πείτε λοιπόν το όνομα του ατόμου σταθερά και ευγενικά. Αυτός ο συνδυασμός δείχνει τόσο αυτοπεποίθηση όσο και παρουσία χωρίς να φαίνεται αντιπαραθετικός.

  1. Αναγνώριση και ανακατεύθυνση
    Στη συνέχεια, ανακατευθύνετε τη συζήτηση σε αυτό που θέλετε να συζητήσετε. Να είστε στρατηγικοί δείχνοντας ότι συνεργάζεστε και προσπαθείτε να επεκτείνετε τις σκέψεις τους. Οι άνθρωποι λατρεύουν να νιώθουν ότι οι ιδέες τους αναγνωρίστηκαν και αυτό δημιουργεί επίσης μια απρόσκοπτη ροή συζήτησης.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε:

«Γιώργο, άκουσα τι είπες για την ανησυχία του πελάτη και με έκανε να σκεφτώ την προσέγγιση που χρησιμοποιήσαμε με έναν άλλο πελάτη πριν από μερικά χρόνια…»
«Νικολέτα, αυτό είναι ένα καλό σημείο στο χρονοδιάγραμμα του έργου, αλλά Λίζα, ποια είναι η άποψή σου για αυτό από την οπτική γωνία του μάρκετινγκ;»
«Μάγια, συμφωνώ μαζί σου. Αυτό που λες με κάνει να σκέφτομαι αυτό το βιβλίο που μόλις διάβασα…»
«Στέφανε, αυτό θύμισε αυτό που βίωσα την περασμένη εβδομάδα…»
Όταν κάποιος νιώθει ότι τον άκουσαν, είναι πιο πιθανό να υποχωρήσει και να δώσει χώρο στους άλλους να μιλήσουν. Τώρα, μπορείτε να οδηγήσετε τη συζήτηση σε αυτό που πραγματικά θέλετε να μιλήσετε.

Χρησιμοποιήστε αυτήν τη φράση
Εάν δεν είστε σίγουροι πώς ακριβώς να διατυπώσετε την παρεμβολή σας, δοκιμάστε αυτήν την πρόταση – είτε βρίσκεστε σε καταιγισμό ιδεών στην εργασία είτε σε μια συνάντηση λέσχης βιβλίου:

«[Όνομα ατόμου], θα ήθελα πολύ να ανοίξω λίγο τη συζήτηση…”

Για παράδειγμα:

“Στέλλα, μπορώ να παρέμβω πολύ γρήγορα εδώ; Θα ήθελα πολύ να ανοίξω τη συζήτηση από μια ελαφρώς διαφορετική οπτική γωνία.”
“Τζενη, μπορώ να παρέμβω πολύ γρήγορα εδώ; Θα ήθελα πολύ να ανοίξω τη συζήτηση και να δω τι σκέφτονται και οι άλλοι.”

Απάντηση σε αντιδράσεις
Ας υποθέσουμε ότι έχετε χρησιμοποιήσει αυτήν την απλή στρατηγική για να διακόψετε σταθερά και ευγενικά ένα άτομο που κυριαρχεί στη συζήτηση. Αλλά αυτό το άτομο απλά δεν κάνει πίσω. Τι κάνετε εσείς;

Το να είστε άμεσοι είναι το κλειδί. Αν κάποιος συνεχίσει, είναι εντάξει να επιβληθείτε ακόμα πιο σταθερά και να πείτε ακριβώς τι κάνετε. Είναι επίσης δυνατό να το θέσετε ως ερώτηση.

Μπορείτε να πείτε:

“Δημήτρη, εκτιμώ τις σκέψεις σου, αλλά θα ήθελα να βεβαιωθώ ότι και άλλοι έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους αυτή τη στιγμή. Σε πειράζει να το ανοίξουμε;”

Καλλιεργήστε έναν χώρο σεβασμού για όλους
Στο τέλος της ημέρας, θέλετε να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον σεβασμού όπου όλοι αισθάνονται ότι έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν. Η ομιλία δεν χρειάζεται να είναι δυνατή ή επιθετική. Απλώς πρέπει να γίνεται σκόπιμα.

Αν νιώθετε ότι κάποιος κυριαρχεί στη συζήτηση και δυσκολεύει οποιονδήποτε άλλον να μιλήσει, πιθανότατα και άλλοι άνθρωποι αισθάνονται το ίδιο. Με αυτήν την προσέγγιση, μπορείτε να μιλήσετε διακριτικά και ευγενικά, αλλά με σταθερότητα.

Ad

spot_img

Άλλες Ειδήσεις

Μοιράσου το