Platforms Project 2025: Η διεθνής φουάρ της ανεξάρτητης τέχνης επιστρέφει στο Καπνεργοστάσιο

Από τις 9 έως τις 12 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Η διεθνής φουάρ της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής Platforms Project – Independent Art Fair επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο εμβληματικό Καπνεργοστάσιο (Tabacco Factory), από τις 9 έως τις 12 Οκτωβρίου 2025, με ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα και συμμετοχές από 25 χώρες.

Για δεκατρία συνεχή χρόνια, το Platforms Project δημιουργεί έναν παγκόσμιο χώρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ εκατοντάδων καλλιτεχνών και θεωρητικών των εικαστικών τεχνών. Στόχος του είναι να αποτελέσει έναν ζωντανό πυρήνα δημιουργίας, καταγραφής και ανάδειξης των πρωτοποριακών τάσεων στη σύγχρονη τέχνη.

Τη διεύθυνση του πρότζεκτ έχουν οι Άρτεμις Ποταμιάνου και Μιχάλης Αργυρού, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια υπογράφει η Άρτεμις Ποταμιάνου. Ο χώρος του Καπνεργοστασίου παραχωρείται για τη φετινή διοργάνωση με την ευγενική υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων.

65 πλατφόρμες – 900 καλλιτέχνες – 25 χώρες

Στο Platforms Project 2025 συμμετέχουν 65 εικαστικές πλατφόρμες με περισσότερους από 900 καλλιτέχνες από 25 χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, ο Λίβανος, η Τουρκία, η Κύπρος, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιταλία, η Φινλανδία, η Κολομβία και η Σιγκαπούρη.

Η διοργάνωση συνεχίζει να επεκτείνει το παγκόσμιο της δίκτυο, αποτελώντας μια από τις σημαντικότερες φουάρ της ανεξάρτητης τέχνης διεθνώς.

Ομιλίες, ημερίδες και παρουσιάσεις

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επτά θεματικές ομιλίες και ημερίδες, όπως η «Τέχνη & Εργασία» με συντονίστρια την Έλλη Λεβεντάκη, καθώς και το διεθνές πάνελ «Who Broke the News? From Headline to Artwork: Rethinking the Narrative», που διοργανώνει το FRONTPAGE με συντονίστριες τις Julia Sysalova και Εύα Μαραγκάκη.

Παράλληλα θα παρουσιαστούν βιβλία, όπως το άλμπουμ των Φώτη Καγγελάρη και Έφης Μιχάλαρου, καθώς και το βιβλίο της AICA Hellas «Κριτική+Τέχνη Νο8: Γυναίκες στην τεχνοκριτική και ελληνική μεταπολεμική τέχνη», με εισηγήσεις των Αλέξανδρου Βούτσα και Dr. Μαρίας Καμηλάκη.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης ομιλίες ξένων επιμελητών και καλλιτεχνών, όπως των Duda Affonso, JP Galvão και Guta Galli, καθώς και αφιέρωμα της πλατφόρμας The Red Boat στη μνήμη της πρόωρα χαμένης καλλιτέχνιδας Σταυρούλας Καζιάλε.

Open Studios

Για όγδοη συνεχή χρονιά, στο πλαίσιο του Platforms Project θα παρουσιαστεί το Open Studios, με έργα φοιτητών από τα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Οργανωμένες ξεναγήσεις

Το Platforms Project είναι η μοναδική φουάρ που εντάσσει στο πρόγραμμά της οργανωμένες ξεναγήσεις, δίνοντας στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει από κοντά τους δημιουργούς και το σκεπτικό πίσω από τα έργα τους. Οι ξεναγήσεις λειτουργούν ως γέφυρα ανάμεσα στο κοινό και την ανεξάρτητη καλλιτεχνική σκηνή, κάνοντας την εμπειρία πιο ουσιαστική και βιωματική.

Kids’ Lab – 11 & 12 Οκτωβρίου

Το Kids’ Lab 2025, αναπόσπαστο κομμάτι του Platforms Project, απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 έως 14 ετών και έχει σχεδιαστεί από την Κατερίνα Φιλίνδρα. Το εργαστήριο ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική έκφραση μέσα από τη δημιουργία τρισδιάστατων κόσμων.

Ξεχωριστή δράση αποτελεί το εργαστήρι «Το Εξαίσιο Πτώμα», ειδικά σχεδιασμένο από την πλατφόρμα ΜΕΤΑ-ΦΡΑΣΤΕΣ | META-FRASTES, βασισμένο στο ομώνυμο σουρεαλιστικό συλλογικό παιχνίδι. Τα παιδιά συμμετέχουν στη δημιουργία συλλογικών ιστοριών και εικόνων, ανακαλύπτοντας τη φαντασία και τη δύναμη της συνεργασίας.

Συμμετέχουσες πλατφόρμες

Μεταξύ των 65 συμμετοχών ξεχωρίζουν οι:
AC Institute (ΗΠΑ), adARTes (Ελλάδα), Art For Earth 22 (Ελλάδα), ArtUnitas (Ελλάδα), ARTÁGORA (Ισπανία), artplatform | elsewhere (Ολλανδία/Σουηδία), Athens Street Art Festival (Ελλάδα), AXIONART (Ελλάδα/Γερμανία/Σουηδία), Bureau d’Art et de Recherche (Γαλλία), D2D (Ελλάδα/Σουηδία), METApolis (Ελλάδα), Project Space Piraeus (Ελλάδα), The Art Project (Ελλάδα), The Red Boat Projects (Ελλάδα), καθώς και δεκάδες ακόμη από όλο τον κόσμο.

Platforms Project 2025 – Independent Art Fair
9 – 12 Οκτωβρίου 2025
Καπνεργοστάσιο (Tabacco Factory)
Είσοδος ελεύθερη

[Αναλυτικά το πρόγραμμα και όλες οι πληροφορίες εδώ]

Πηγή: ertnews.gr

Ad

spot_img

Άλλες Ειδήσεις

Μοιράσου το