Παγκοσμίου φήμης ειδικοί στον καρκίνο έχουν προτρέψει τους γιατρούς να προειδοποιούν τους ασθενείς να μην τρώνε μπέικον και λουκάνικα, λόγω της σειράς ερευνών που δείχνουν ότι το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του παχέος εντέρου.
Τα τελευταία 30 χρόνια, οι διαγνώσεις της νόσου σε μικρότερες ηλικίες έχουν αυξηθεί κατά 80 τοις εκατό σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα.
Οι επιστήμονες έχουν προτείνει μια σειρά από πιθανούς παράγοντες – από την αυξημένη ρύπανση έως την αυξανόμενη παχυσαρκία, ή ακόμη και τα αόρατα σωματίδια πλαστικού στο πόσιμο νερό.

Ωστόσο, τώρα ειδικοί στον καρκίνο από το NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη δηλώνουν πως η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος από τη νεότερη γενιά «παραβλέπεται» από τους γιατρούς.
«Ενώ συμβουλεύω συστηματικά τους ασθενείς μου σχετικά με τον τρόπο ζωής και τους διατροφικούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του επεξεργασμένου κρέατος, δεν είμαι σίγουρος πόσο συχνά αυτό αναφέρεται συγκεκριμένα από τους γιατρούς στην πράξη», είπε ο Δρ Peter S. Liang, ογκολόγος και ερευνητής στο NYU στο Medscape Medical News.
Πρόσθεσε ότι οι συστάσεις των γιατρών είναι «ένα από τα ισχυρότερα κίνητρα για την προληπτική υγεία».
Οι γιατροί θα πρέπει «να συνεχίσουν να μεταδίδουν το μήνυμα» ότι το κοινό πρέπει να στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος όπως το ζαμπόν, το μπέικον και το κρέας ντελικατέσεν, είπε ο Δρ Λιάνγκ.
«Δώστε προσοχή στο τι τρώτε, τις αναλογίες και τις παραλλαγές των μενού γευμάτων. Αυτά είναι καλά σημεία εκκίνησης».
Εν τω μεταξύ, ο Δρ Ντέιβιντ Τζόνσον, καθηγητής ιατρικής και επικεφαλής γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή της Ανατολικής Βιρτζίνια, πρόσθεσε ότι, από την εμπειρία του, η επίγνωση των κινδύνων του επεξεργασμένου κρέατος «δεν είναι ευρέως διαδεδομένη» μεταξύ των γιατρών.
Η σχέση μεταξύ του καρκίνου του εντέρου και της δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένο κρέας έχει εντοπιστεί εδώ και καιρό.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) το κατηγοριοποιεί ως καρκινογόνο κατηγορίας 1, μαζί με το κάπνισμα και το αλκοόλ.
Το επεξεργασμένο κρέας ορίζεται ιατρικά ως «το κρέας που έχει αλλοιωθεί μέσω μεθόδων όπως το αλάτισμα, η ωρίμανση, η ζύμωση ή το κάπνισμα για βελτίωση της γεύσης ή της συντήρησης».
Αυτό γίνεται συχνά με την προσθήκη χημικών συντηρητικών όπως τα νιτρικά.
Έρευνες μέχρι στιγμής έχουν συνδέσει τρεις χημικές ουσίες που σχετίζονται με το κρέας με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, εξήγησε η καθηγήτρια Ulrike Peters, αναπληρώτρια διευθύντρια στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ.
Αυτά περιλαμβάνουν τον αιμικό σίδηρο, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έντερο, τα νιτρικά άλατα και τις αμίνες, που παράγονται όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Ενώ τα ίδια τα νιτρικά δεν είναι καρκινογόνα, οι ενώσεις μετατρέπονται σε διαφορετικές χημικές ουσίες στο έντερο, οι οποίες στη συνέχεια προκαλούν την ανάπτυξη όγκων.
Μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο στην οποία συμμετείχαν μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαπίστωσε ότι όσοι τρώνε τακτικά επεξεργασμένο κρέας όπως μπέικον, λουκάνικα και ζαμπόν ντελικατέσεν έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου.
Πιο πρόσφατα, μια μελέτη του 2025 που εξέτασε περισσότερες από 542.500 γυναίκες διαπίστωσε ότι, εκτός από το αλκοόλ, η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος ήταν οι μόνοι άλλοι διατροφικοί παράγοντες που συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το NHS συνιστά τον περιορισμό της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος σε όχι περισσότερα από 70 γραμμάρια την ημέρα – ισοδύναμο με δύο ρίγες μπέικον.
Ωστόσο, το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF) και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) συνιστούν να καταναλώνετε πολύ λίγο, αν όχι καθόλου.