Mήπως πάσχεις από νομοφοβία και δεν το ξέρεις;

Εχουμε ακούσει για ένα σωρό ψυχολογικά σύνδρομα αγχώδους διαταραχής, οι διεθνείς όροι των οποίων τελειώνουν σε -φοβία. Αραχνοφοβία, αγοραφοβία, κλειστοφοβία… όμως έχετε ακούσει για νομοφοβία;

Η λέξη ”εφευρέθηκε” από τον Patrick O’ Neil, έναν ταχυδρομικό υπάλληλο, το 2008 για να περιγράψει το άγχος από την έλλειψη του κινητού. Είναι το ακρωνύμιο για τις λέξεις «no mobile phone phobia» . Τα smartphones ήταν καινούργια τότε, αλλά οι άνθρωποι ήδη είχαν αρχίσει να εμφανίζουν περίεργες συμπεριφορές.

Ο O ‘Neil εξεπλάγη όταν διαπίστωσε πόσο δεμένοι ήταν οι άνθρωποι από το κινητό τους, και δεν το άφηναν ακόμη κι αν πήγαιναν στην τουαλέτα. Έγινε ακτιβιστής, προσπαθώντας να τραβήξει την προσοχή σε αυτό το πρόβλημα.

Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, αντί αυτό το φαινόμενο να εξαφανίζεται, αντίθετα γιγαντώθηκε. Μία ολόκληρη γενιά γεννήθηκε στον ηλεκτρονικό κόσμο, και ενώ μεγάλωνε, οι σημερινοί νέοι έχουν εμπλουτίσει τη λέξη «nomophobia» με καινούργια νοήματα. Αυτό το γεγονός είναι στενά συνδεδεμένο με ένα άλλο φαινόμενο, «ο φόβος της απώλειας» ἠ «fomo», το οποίο σημαίνει ότι οι έφηβοι φοβούνται να χάσουν την σύνδεση και με αυτό τον τρόπο να χάσουν κάτι συναρπαστικό.

Σύμφωνα με έρευνες, το 34% των εφήβων λέει ότι είναι συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο σχεδόν συνέχεια. Όλο και περισσότεροι νέοι κάνουν μπάνιο με τα κινητά τους. Οι νέοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τα κινητά τους ακόμη και όταν είναι να πάνε για ύπνο. 84% από αυτούς κοιμούνται με αυτό είτε έχοντας το δίπλα τους ή πάνω σε αυτό.

Eίναι φυσιολογικό;

Σκεφτείτε πόσο φυσική είναι για τους νέους να μένουν συνδεδεμένοι 24 ώρες το 24ωρο επί 7 ημέρες την εβδομάδα, καθώς μεγαλώνουν με τα smartphones στα χέρια τους. Θεωρούν ότι είναι φυσικό, γιατί δεν γνωρίζουν πως ήταν ο κόσμος παλαιότερα. Το νοιώθουν ότι είναι συνέχεια της ζωής τους, εξαρτώνται από αυτό, είναι το απαραίτητο εργαλείο για να συλλέξουν τις απαραίτητες πληροφορίες ή να επικοινωνήσουν με φίλους και την οικογένεια.

Το μυαλό εθίζεται στις πληροφορίες

Την εποχή πριν τα κινητά , τι θα κάνατε σε μία μακρινή διαδρομή με το λεωφορείο; Ή κατά την διάρκεια του πρωϊνού; Το απόγευμα πριν πάτε για ύπνο; Ίσως θα διαβάζατε ένα βιβλίο ή μία εφημερίδα. Εναλλακτικά, θα κουβεντιάζατε με τους ανθρώπους γύρω σας ή θα λύνατε ένα σταυρόλεξο. Και τελευταία, θα βλέπατε τηλεόραση. Το γεγονός είναι ότι οι νέοι κάνουν όλα αυτά στο κινητό τους. Κάνουν ότι κάναμε παλιά αλλά με διαφορετικό εργαλείο. Ναι, δεν δίνουν σημασία στον κόσμο γύρω τους μερικές φορές , αλλά το ίδιο συνέβαινε και σε πολλούς από εμάς όταν διαβάζαμε ένα ενδιαφέρον βιβλίο. Μπορεί να ξεχνούσαμε να κατέβουμε στην στάση που θέλαμε, επειδή το διάβασμα ήταν συναρπαστικό ή παρακολουθούσαμε τηλεόραση ενώ τρώγαμε. Εάν δεν υπήρχε βιβλίο ή TV, διαβάζαμε ότι ήταν γραμμένο στη συσκευασία των μπισκότων. Ο εγκέφαλος διψάει για πληροφορίες, διασκέδαση και κουβέντα. Περιμένοντας στην ουρά ή αν φτάσατε νωρίτερα στο τόπο του ραντεβού σας βαριέστε αφόρητα και τότε είναι που έρχεται το έξυπνο κινητό να σας σώσει. Οι συσκευές των κινητών μας είναι ανεξάντλητες πηγές γνωστικού ερεθίσματος και μελέτες δείχνουν, ότι με όρους απόκτησης και διατήρησης της πληροφορίας, ο εγκέφαλος μας συμπεριφέρεται στις συσκευές όπως με τη σχέση των συντρόφων.

Πώς να αντιμετωπίσεις τη νομοφοβία

Παρ΄όλες τις έρευνες που γίνονται για την nomophobia, γεγονός είναι, ότι δεν είναι ένας φυσικός εθισμός ή μία πραγματική διαταραχή, παρά μόνο μία έλλειψη μετριοπάθειας και αυτοπειθαρχίας, με αποτέλεσμα την υπερβολική και καταστροφική χρήση των κινητών τηλεφώνων. Όμως το να πάμε στην άλλη άκρη και να απαγορεύσουμε τελείως τα κινητά δεν είναι η καλύτερη λύση. Έτσι τι μπορούμε να κάνουμε; Κάνε κλικ εδώ για να διαβάσεις τι προτείνει το Harvard για να ”απεξαρτηθείς” από το κινητό σου.

Πηγή: psychotherapeia.com.gr

Ad

spot_img

Άλλες Ειδήσεις

Μοιράσου το