Αγωνία για 85 Έλληνες ναυτικούς στον Περσικό Κόλπο – Δέκα πλοία με ελληνική σημαία στην περιοχή

Έντονη ανησυχία επικρατεί για τους Έλληνες ναυτικούς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, καθώς δέκα εμπορικά πλοία ελληνικής σημαίας πλέουν εντός της περιοχής, ενώ πέντε ακόμη βρίσκονται σε γειτονικά ύδατα. Συνολικά, περίπου 325 πλοία που συνδέονται με ελληνικά συμφέροντα αλλά φέρουν ξένη σημαία δραστηριοποιούνται στην ίδια θαλάσσια ζώνη.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας διευκρίνισε ότι στα δέκα ελληνικά πλοία επιβαίνουν 85 Έλληνες ναυτικοί, οι οποίοι είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές. Όπως τόνισε, ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και παραμένει σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής.

Ο υπουργός επεσήμανε την ανάγκη ψυχραιμίας και υπεύθυνων δημόσιων τοποθετήσεων, καθώς παραμένει αβέβαιη τόσο η διάρκεια όσο και η ένταση της κρίσης στην περιοχή. Προειδοποίησε ότι ενδεχόμενο κλείσιμο των Στενά του Ορμούζ θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη ναυτιλία και το διεθνές εμπόριο. Όπως ανέφερε, όσα πλοία κατευθύνονται προς την περιοχή παραμένουν προς το παρόν εκτός των Στενών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προστασία των Ελλήνων πολιτών και ναυτικών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Επιπτώσεις στη διεθνή ναυτιλία και την παγκόσμια οικονομία

Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις επηρεάζουν άμεσα τη διεθνή ναυτιλιακή δραστηριότητα και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομία. Από τα Στενά του Ορμούζ διέρχεται περίπου το 20% της παγκόσμιας διακίνησης πετρελαίου και έως το 25% του φυσικού αερίου, γεγονός που καταδεικνύει τη στρατηγική σημασία της περιοχής.

Παράλληλα, έχουν καταγραφεί επιθέσεις με πυραύλους και drones κατά εμπορικών πλοίων, πλήγματα σε λιμενικές και υπεράκτιες εγκαταστάσεις, καθώς και τραυματισμοί ναυτικών και ένας θάνατος. Διευκρινίστηκε ωστόσο ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν αφορούν πλοία ελληνικής σημαίας ή ελληνικών συμφερόντων. Σε μία περίπτωση σημειώθηκαν περιορισμένες ζημιές σε ελληνόκτητο πλοίο, το οποίο συνέχισε κανονικά το ταξίδι του.

Ο υπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στοχοποίηση ναυτικών, επισημαίνοντας ότι η ποντοπόρος ναυτιλία δεν θα έπρεπε να εμπλέκεται σε πολεμικές συγκρούσεις, αν και η πραγματικότητα δείχνει το αντίθετο.

Ad

spot_img

Άλλες Ειδήσεις

Μοιράσου το