Eφαλτική προειδοποίηση ΟΗΕ: Ο προστατευτικός θόλος του Τσερνομπίλ δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί πυρηνικό υλικό, έπειτα από χτύπημα drone

Η προστατευτική ασπίδα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ δεν μπορεί πλέον να περιέχει ραδιενεργό υλικό από την καταστροφή του 1986, αφού χτυπήθηκε μη επανδρωμένο αεροσκάφος, δήλωσε την Παρασκευή ο φορέας του ΟΗΕ.

Η ασπίδα, που ονομάζεται Νέος Ασφαλής Εγκλωβισμός (NSC) στο Τσερνομπίλ, υπέστη «σοβαρές ζημιές» από χτύπημα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις 14 Φεβρουαρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πραγματοποίησε την επίθεση, κάτι που το Κρεμλίνο αρνήθηκε.

«Ο NSC είχε χάσει τις κύριες λειτουργίες ασφαλείας του, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας περιορισμού», δήλωσε ο ΔΟΑΕ.

Η τεράστια κατασκευή σε σχήμα αψίδας, αξίας 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και βάρους 36.000 τόνων, κατασκευάστηκε το 2019 για να σφραγίσει το ραδιενεργό υλικό και να αποκλείσει τον άνεμο, το χιόνι και τη βροχή από τον αντιδραστήρα Νο. 4 του Τσερνομπίλ.

Το NSC κατασκευάστηκε για να διαρκέσει 100 χρόνια και χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Προστασίας του Τσερνομπίλ.

Η επίθεση με drone προκάλεσε επίσης μια μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε την εξωτερική επίστρωση της χαλύβδινης δομής που κατασκευάστηκε για να συγκρατήσει τα ραδιενεργά υπολείμματα του αντιδραστήρα.

Ο ΔΟΑΕ συνέστησε μια σειρά βελτιώσεων στη δομή και δεσμεύτηκε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης θα χρηματοδοτήσει ανακαινίσεις που αποσκοπούν στην αποκατάσταση της λειτουργίας περιορισμού της δομής.

«Ο ΔΟΑΕ – ο οποίος έχει μια ομάδα μόνιμα στο χώρο – θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει τις προσπάθειες για την πλήρη αποκατάσταση της πυρηνικής ασφάλειας στις εγκαταστάσεις του Τσερνομπίλ», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Γκρόσι στη δήλωσή του.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό στις αρχές του πολέμου κατά της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Ad

spot_img

Άλλες Ειδήσεις

Μοιράσου το