H πολλή δουλειά τρώει το …μυαλό: Ο εγκέφαλός μας αλλάζει όταν δουλεύουμε πολύ, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι υπερβολικές ώρες εργασίας μπορεί να αλλάξoυν τον εγκέφαλο, επηρεάζοντας τις περιοχές που είναι υπεύθυνες για τη λήψη αποφάσεων και τη συναισθηματική ρύθμιση.

Ερευνητές στη Νότια Κορέα ξεκίνησαν να κατανοούν πώς η εργασία πολλών ωρών επηρεάζει τη γνωστική και συναισθηματική υγεία των εργαζομένων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Occupational & Environmental Medicine, αξιολόγησε τον όγκο του εγκεφάλου 110 εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι ταξινομήθηκαν στις κατηγορίες υπερεργαζομένων – εργαζόμενοι περισσότερο ή ίσοι με 52 ώρες την εβδομάδα – και μη υπερεργαζόμενοι.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα άτομα που εργάζονταν υπερβολικά εμφάνισαν «σημαντικές αλλαγές» στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την εκτελεστική λειτουργία και τη συναισθηματική ρύθμιση.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Wanhyung Lee, M.D., Ph.D., επίκουρος καθηγητής στο Chung-Ang University College of Medicine στη Σεούλ, δήλωσε στο Fox News Digital ότι αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που εξετάζουν τη σχέση μεταξύ παρατεταμένων ωρών εργασίας και αλλαγών στον εγκέφαλο.

«Αρχικά δεν είχαμε σαφείς προσδοκίες σχετικά με το τι θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε», αποκάλυψε. «Επομένως, βρήκαμε τα αποτελέσματα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα».

Ο ερευνητής σημείωσε ότι ο αυξημένος όγκος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τις γνωστικές και συναισθηματικές λειτουργίες ήταν μια «απροσδόκητη και συναρπαστική» παρατήρηση της μελέτης.

«Αυτά τα ευρήματα ανοίγουν νέα ερωτήματα και υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα του πώς το χρόνιο επαγγελματικό στρες μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω λεπτομερείς έρευνες», είπε.

Ο αυξημένος όγκος του εγκεφάλου, όπως παρατηρήθηκε, βρέθηκε σε περιοχές που σχετίζονται με εκτελεστικές λειτουργίες, είπε ο Lee, όπως η μνήμη, η λήψη αποφάσεων και η προσοχή – καθώς και η συναισθηματική ρύθμιση, όπως η διαχείριση του στρες και η συναισθηματική σταθερότητα.

Ενώ αυτές οι αλλαγές μπορεί αρχικά να αντανακλούν την ανάγκη διαχείρισης του «συνεχιζόμενου επαγγελματικού στρες», σύμφωνα με τον Lee, θα μπορούσαν να υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι παρατεταμένων ή χρόνιων αλλοιώσεων.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει νευρική καταπόνηση, φλεγμονή ή δυσπροσαρμοστική αναδιοργάνωση.

«Αν και η τρέχουσα μελέτη μας δεν μπορεί να προσδιορίσει οριστικά τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, η συνεχής έκθεση χωρίς επαρκή ανάρρωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική και συναισθηματική υγεία», είπε.

Ο Lee προέτρεψε τους εργαζομένους που εργάζονται υπερβολικές ώρες να αναγνωρίσουν ότι το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε σωματικές αλλαγές στον εγκέφαλο, όχι μόνο σε ψυχολογικές επιπλοκές.

«Με την ταχεία πρόοδο των smartphones και της ψηφιακής τεχνολογίας, η εργασία επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο πέρα ​​από τις παραδοσιακές ώρες γραφείου στον προσωπικό χρόνο, καθιστώντας τη χρόνια υπερκόπωση πιο συχνή και λιγότερο ορατή», συνέχισε ο Lee. «Οι εργοδότες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν αυτά τα εξελισσόμενα πρότυπα εργασίας για να υποστηρίξουν βιώσιμα εργασιακά περιβάλλοντα».

Ο ερευνητής αναγνώρισε την πορεία της κοινωνίας σε μια «κοινωνία υπερκόπωσης». Προέτρεψε τους εργαζομένους να «θέσουν ενεργά όρια, να εξασφαλίσουν τακτική ανάπαυση και ανάρρωση, να ασκήσουν διαχείριση του στρες και να υποστηρίξουν πολιτικές στον χώρο εργασίας που καθορίζουν και σέβονται σαφώς τα όρια των υγιών ωρών εργασίας».

Πηγή: Fox News

Ad

spot_img

Άλλες Ειδήσεις

Μοιράσου το