Η εφαρμογή μιας νέας ευρωπαϊκής οδηγίας για τη φορολόγηση των παραδοσιακών και καινοτόμων καπνικών προϊόντων προμηνύει σημαντικές αυξήσεις στις τιμές, με στόχο τη μείωση της χρήσης τους.
Οι προτεινόμενες μεταβολές στον ειδικό φόρο αναμένεται να προκαλέσουν αισθητή αύξηση των τιμών κατά 2 με 3 ευρώ ανά πακέτο, οδηγώντας το κόστος πάνω από τα 6 ευρώ, από 4,8 που είναι σήμερα. Η επιβολή νέων φόρων στα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού ενδέχεται να αυξήσει την τιμή κατά 2-3 ευρώ ανά πακέτο, ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αναμένεται να επιβαρυνθούν κατά περίπου 1 ευρώ. Η πρόταση αυτή αποτέλεσε κεντρικό θέμα στη συνεδρίαση του Ecofin, όπου ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε τη σημασία της δημόσιας υγείας ως πρωταρχική προτεραιότητα.
Ο κ. Πιερρακάκης, ωστόσο, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με τον ενδεχόμενο αντίκτυπο μιας υπέρμετρης αύξησης των φόρων στα καπνικά προϊόντα. “Αν οι τιμές αυξηθούν απότομα και περισσότερο από όσο μπορεί να αντέξει η αγορά,” προειδοποίησε, “θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η επίδραση που θα έχουν στις επενδύσεις και στις εξαγωγές.” Η τελική απόφαση για την εφαρμογή της οδηγίας απαιτεί ομοφωνία, καθώς προβλέπεται να διεξαχθούν σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών μελών το προσεχές διάστημα.