Ολο και πληθαίνουν τα κρούσματα που συνδέουν τη χρήση του φαρμάκου Ozempic για το διαβήτη και την παχυσαρκία με μια σπάνια πάθηση που προκαλεί μόνιμη απώλεια όρασης.
Tο Ozempic, το Wegoby και παρόμοια φάρμακα αναμφισβήτητα φέρνουν επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη. Όχι μόνο έχουν μεταμορφώσει την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2, αλλά έχουν επίσης δείξει δυνατότητες για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ, του εθισμού και της κατάθλιψης.
Ωστόσο, καθώς έχει αυξηθεί η κατανόηση των πλεονεκτημάτων αυτών των φαρμάκων, έχει αυξηθεί και η γνώση μας για τις πιθανές παρενέργειές τους. Μία από αυτές είναι ένας σπάνιος τύπος απώλειας όρασης που ονομάζεται μη αρτηριακή πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια (NAION). Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο JAMA OphthalmologyTrusted Source αποκαλύπτει μια πιθανή σχέση μεταξύ των φαρμάκων για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους με βάση την ουσία semaglutide και της σπάνιας αυτής οφθαλμικής πάθησης, που προσβάλλει περίπου 2,3 ανά 100 000 άτομα στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι διαβητικοί στους οποίους συνταγογραφείται σεμαγλουτίδη (κυκλοφορεί με ονόματα όπως Ozempic και Wegoby) είχαν πάνω από τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν NAION από ό,τι οι διαβητικοί που λαμβάνουν άλλα φάρμακα. Ομοίως, όσοι συνταγογραφούνταν αυτό το φάρμακο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας είχαν περισσότερες από επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με NAION από όσους έπαιρναν άλλα φάρμακα για την απώλεια βάρους
Τι είναι η NAION;
Προκαλεί ανώδυνη, μόνιμη απώλεια όρασης, που συχνά συμβαίνει όταν ένα άτομο ξυπνάει από τον ύπνο. «Αυτή η απώλεια όρασης μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Η πάθηση εξελίσσεται γρήγορα, με την περισσότερη απώλεια όρασης να εμφανίζεται εντός ημερών έως εβδομάδων από την έναρξη». Προσβάλλει γενικά μόνο το ένα μάτι κάθε φορά. Ωστόσο, περίπου το 43% των ανθρώπων θα προσβληθεί και το άλλο μάτι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, λέει ο Δρ Arun Grani, οφθαλμίατρος στο Ινστιτούτο Όρασης Grani, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει θεραπεία για το ΝΙΟΝ, το οποίο θεωρείται μη αναστρέψιμο.
Πηγη: NewScientist