Οι επιστήμονες μετακίνησαν τους δείκτες στο ρολόι της Αποκάλυψης – η καταστροφή είναι πιο κοντά από ποτέ

Το Ρολόι της Αποκάλυψης βρίσκεται τώρα στα 89 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα, πιο κοντά από ποτέ προς την παγκόσμια καταστροφή, σύμφωνα με το Bulletin of the Atomic Scientists. Η επιτροπή ανακοίνωσε την αλλαγή την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, αναφέροντας ως λόγους μεταξύ άλλων την κλιμάκωση των πυρηνικών κινδύνων, την κλιματική αλλαγή και τις βιοαπειλές.
«Στα 89 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα, το ρολόι της καταστροφής είναι πιο κοντά στον όλεθρο από οποιαδήποτε στιγμή στην ιστορία του», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, πρόεδρος των The Elders, μιας ομάδας μεγάλων πρώην ηγετών, καθώς παρουσίαζε τα ευρήματα των εμπειρογνωμόνων.
«Το ρολόι μιλά για τις υπαρξιακές απειλές που αντιμετωπίζουμε και την ανάγκη για ενότητα και τολμηρή ηγεσία ώστε να γυρίσουν πίσω οι δείκτες του», είπε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον.
Ο οργανισμός τόνισε τη διάδοση των πυρηνικών όπλων και την ταχεία πρόοδο τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοτεχνολογία ως βασικές ανησυχίες, σημειώνοντας την έλλειψη επαρκούς ρύθμισης.

Λίγα λόγια για το Ρολόϊ της Αποκάλυψης
Το ρολόι, που δημιουργήθηκε το 1947, χρησιμεύει ως συμβολικός μετρητής της πιθανότητας να καταστραφεί η ανθρωπότητα. Τα μεσάνυχτα αντιπροσωπεύουν το σημείο χωρίς επιστροφή, όπου η ανθρωπότητα αφανίζεται και η Γη γίνεται ακατοίκητη, λόγω ανθρωπογενών απειλών, όπως ο πυρηνικός πόλεμος, η κλιματική αλλαγή ή η κακή χρήση της βιοτεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης.
Για τρίτη χρονιά, το ρολόι παραμένει κάτω από δύο λεπτά μέχρι τα μεσάνυχτα.
Το ρολόι δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από επιστήμονες που συμμετείχαν στο Manhattan Project για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους των πυρηνικών όπλων και άλλων καταστροφικών τεχνολογιών. Ορίστηκε για πρώτη φορά επτά λεπτά πριν τα μεσάνυχτα ως προειδοποίηση ότι η ανθρωπότητα πλησίαζε πιο κοντά στην καταστροφή.
Πώς αποφασίζεται η ώρα στο Ρολόι της Κρίσης;
Η ώρα του ρολογιού καθορίζεται ετησίως από το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας του Bulletin of the Atomic Scientists, που υποστηρίζεται από νομπελίστες και παγκόσμιους ειδικούς. Η απόφασή τους βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, ενημερώσεις και αξιολογήσεις παγκόσμιων κινδύνων.
Η ώρα του ρολογιού επανεκτιμάται ετησίως από το Συμβούλιο Επιστήμης και Ασφάλειας του Bulletin, σε διαβούλευση με ένα Συμβούλιο Χορηγών που περιλαμβάνει προσωπικότητες βραβευμένες με Νόμπελ.\

Ad

spot_img

Άλλες Ειδήσεις

Μοιράσου το