Νομίζεις ότι έχεις δυσανεξία στη γλουτένη; Μπορεί απλά να το φαντάζεσαι, σύμφωνα με νέα μελέτη

Δεν είναι όλοι οι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ευαίσθητοι στη γλουτένη, παρά το γεγονός ότι πολυάριθμες μελέτες την αναγνωρίζουν ως πιθανό παράγοντα πυροδότησης.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ασθενείς με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ) που έχουν οδηγηθεί να πιστεύουν ότι η γλουτένη – η πρωτεΐνη σε προϊόντα σιταριού όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά – πυροδοτεί τα συμπτώματά τους – μπορεί να έχουν παραπλανηθεί.

Στη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν 28 συμμετέχοντες με ΣΕΕ από την κλινική πεπτικών παθήσεων του Πανεπιστημίου McMaster, οι οποίοι πίστευαν ότι είχαν δυσανεξία στη γλουτένη και ως εκ τούτου ακολουθούσαν μια αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Στους συμμετέχοντες δόθηκαν μπάρες δημητριακών για να τρώνε καθημερινά για μια εβδομάδα – φτιαγμένες είτε από καθαρισμένη γλουτένη, είτε από αλεύρι ολικής αλέσεως είτε από αλεύρι χωρίς γλουτένη – χωρίς να γνωρίζουν ποια ήταν ποια.

Αφού ολοκλήρωσαν μια εβδομάδα κατανάλωσης ενός τύπου μπάρας δημητριακών, οι συμμετέχοντες έκαναν ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων πριν ξεκινήσουν την επόμενη μπάρα, μέχρι να δοκιμαστούν και οι τρεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην επιδείνωση των συμπτωμάτων μεταξύ των τριών ομάδων, συμπεριλαμβανομένου του εικονικού φαρμάκου χωρίς γλουτένη.

Σημείωσαν ότι ακόμη και μετά την κατανάλωση της μπάρας δημητριακών χωρίς γλουτένη, σχεδόν το 30% των ασθενών παρουσίασαν επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά 50 μονάδες σύμφωνα με την κλίμακα σοβαρότητας των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (IBS).

Ο καθηγητής Premysl Bercik, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, κατέληξε στο συμπέρασμα: «Μερικοί ασθενείς έχουν πραγματικά ευαισθησία σε αυτήν την πρωτεΐνη τροφής, αλλά για πολλούς άλλους, η ίδια η πεποίθηση είναι αυτή που οδηγεί τα συμπτώματά τους και τις επακόλουθες επιλογές για αποφυγή τροφών που περιέχουν γλουτένη».

Παρά ταύτα, ακόμη και όταν οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα, οι περισσότεροι συνέχισαν να πιστεύουν ότι η γλουτένη και το σιτάρι πυροδοτούν τα συμπτώματά τους και συνέχισαν να ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να διαιωνίσει τα συμπτώματα του IBS, οδηγώντας σε υποσιτισμό και χαμηλότερη ποιότητα ζωής, προειδοποίησε ο καθηγητής Berick.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη συνήθως περιέχουν περισσότερο λίπος, αλάτι και ζάχαρη και λιγότερες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες φιλικές προς το έντερο από τα αντίστοιχά τους.

Γράφοντας στο περιοδικό Lancet Gastroenterology and Hepatology, οι ερευνητές συμβούλευσαν ότι η ψυχολογική συμβουλευτική θα πρέπει να ενσωματωθεί στα σχέδια θεραπείας για ασθενείς που πάσχουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS).

«Αυτό που χρειαζόμαστε για να βελτιώσουμε την κλινική διαχείριση αυτών των ασθενών είναι να συνεργαστούμε περαιτέρω μαζί τους, όχι απλώς να τους πούμε ότι η γλουτένη δεν είναι η αιτία και να προχωρήσουμε.

«Πολλοί από αυτούς μπορεί να επωφεληθούν από ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση για να βοηθήσουν στην αποστιγματοποίηση της γλουτένης και του σιταριού και στην ασφαλή επανένταξή τους στη διατροφή τους», πρόσθεσε ο καθηγητής Bercik.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να είναι πίσω από την τάση, με πολλούς influencers να μοιράζονται πώς η κατανάλωση γλουτένης επιδείνωσε τα συμπτώματά τους.

Αλλά για άλλους, ο καθηγητής Berick είπε ότι η αποφυγή της γλουτένης θα μπορούσε να είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης.

Το IBS είναι μια κοινή εξουθενωτική πάθηση που επηρεάζει το πεπτικό σύμπτωμα, προκαλώντας οδυνηρές κράμπες στο στομάχι, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα – με λίγες αποτελεσματικές θεραπείες διαθέσιμες.

Με την πάροδο του χρόνου, η βλάβη συσσωρεύεται στο έντερο, οδηγώντας συχνά σε σοβαρές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και νευρική βλάβη.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι για τον λόγο για τον οποίο ορισμένοι άνθρωποι επηρεάζονται από αυτό, και ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να οφείλεται σε ένα φαινόμενο nocebo — όταν η προσδοκία ότι θα υποφέρουμε από τα συμπτώματα τελικά τα προκαλεί.

Ad

spot_img

Άλλες Ειδήσεις

Μοιράσου το