Μεγαλορεξία: Η νέα διαταραχή σαρώνει σε αγόρια και νέους άντρες – τι να προσέχουν οι γονείς

Οι γονείς σήμερα είναι γενικά ενήμεροι για τις ψυχικές παθήσεις που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων κοινών διαταραχών όπως η ανορεξία. Αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ένα λιγότερο γνωστό ζήτημα βρίσκεται σε άνοδο, ιδιαίτερα μεταξύ των αγοριών: η μυϊκή δυσμορφία, γνωστή και ως «μεγαλορεξία».

«Η μεγαλορεξία είναι μια ψυχολογική πάθηση και ένας τύπος διαταραχής δυσμορφίας σώματος. Περιλαμβάνει μια διαστρεβλωμένη εικόνα του εαυτού, που εστιάζει ειδικά στο μέγεθος των μυών και τη φυσική εμφάνιση», δήλωσε στην HuffPost η Κάρα Μπέκερ, πιστοποιημένη θεραπεύτρια διατροφικών διαταραχών και εθνική διευθύντρια προγραμμάτων διατροφικών διαταραχών στο Newport Healthcare.

Με τη μεγαλορεξία, το άτομο που πάσχει έχει εμμονή με το να γίνει πιο μυώδες και ασχολείται με την ιδέα ότι το σώμα του δεν είναι αρκετά δυνατό – ακόμα κι αν στην πραγματικότητα έχει τη σωματική διάπλαση ενός bodybuilder.

«Τα άτομα μπορεί να έχουν μια ανακριβή άποψη για το σώμα τους, συχνά πιστεύοντας ότι είναι μικρότερα ή λιγότερο μυώδη», δήλωσε η Amy Gooding, κλινική ψυχολόγος στο Eating Recovery Center της Βαλτιμόρης. «Αυτή η πεποίθηση και η επακόλουθη ενασχόληση μπορούν να οδηγήσουν σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένης της εμμονικής άσκησης, και μπορεί να οδηγήσουν στην αλλαγή του τρόπου ζωής κάποιου ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αδύνατος».

Αν και η μυϊκή δυσμορφία μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, είναι πιο συχνή στους άνδρες και η έρευνα δείχνει ότι η διαταραχή βρίσκεται σε άνοδο. Μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι το 22% των εφήβων αγοριών εμπλέκονταν σε «διαταραγμένες διατροφικές συμπεριφορές προσανατολισμένες στη μυϊκή μάζα» σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τον όγκο τους ή να πάρουν βάρος και διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα, οι διατροφικές αλλαγές, ακόμη και η χρήση στεροειδών, ήταν συχνές μεταξύ των νεαρών ενήλικων ανδρών.

«Οι διατροφικές διαταραχές στα αγόρια συχνά υποαναγνωρίζονται και υποδιαγιγνώσκονται», δήλωσε ο Jason Nagata, παιδίατρος που ειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές σε αγόρια και άνδρες, ο οποίος συνυπέγραψε τη μελέτη.

Σημείωσε ότι μια πρόσφατη καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι οι νοσηλείες για διατροφικές διαταραχές σε άνδρες ασθενείς είχαν αυξηθεί δραματικά από το 2002.

«Ενώ υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές, η μυϊκή δυσμορφία μπορεί να παραβλεφθεί για διάφορους λόγους – ένας λόγος είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές που συχνά ενθαρρύνονται στο γυμναστήριο», δήλωσε η Gooding. «Η έλλειψη επίγνωσης της διαταραχής μπορεί να οδηγήσει στο να μην εντοπιστεί, καθώς πρόκειται για μια από τις λιγότερο γνωστές διαταραχές. Όσοι δυσκολεύονται μπορεί να διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια.

Τι τροφοδοτεί την άνοδο της μεγαλορεξίας σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες;
«Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες και επιρροές, συμπεριλαμβανομένων βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικοπολιτισμικών παραγόντων που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτής της διαταραχής», δήλωσε ο Becker. «Ένα οικογενειακό ιστορικό ψυχικών παθήσεων, ιδίως διαταραχών που σχετίζονται με την εικόνα του σώματος ή το άγχος, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης μεγαλορεξίας. Ομοίως, άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, τελειομανία ή ιδεοψυχαναγκαστικές τάσεις είναι πιο ευάλωτα στην ανάπτυξη αυτής της διαταραχής.»

«Οι bodybuilders και άλλα άτομα που σηκώνουν βάρη διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τον γενικό πληθυσμό», δήλωσε ο Nagata. «Οι ανταγωνιστικοί αθλητές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους μη ανταγωνιστικούς αθλητές. Οι αθλητές που σηκώνουν βάρη για να αλλάξουν την εμφάνιση του σώματός τους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από εκείνους που επικεντρώνονται στη βελτίωση της απόδοσης.»

Οι ειδικοί που μίλησαν στην HuffPost συμφώνησαν ότι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στην άνοδο της μεγαλορεξίας είναι ο πολλαπλασιασμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

«Οι νέοι όχι μόνο καταναλώνουν ιδανικά για το σώμα από τα μέσα ενημέρωσης, αλλά αισθάνονται και πίεση να παράγουν περιεχόμενο και να προβάλλουν το δικό τους σώμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε η Nagata. «Τα σώματα των ανδρών εκτίθενται περισσότερο από ποτέ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά μέσω λογαριασμών influencers. Οι συνεχείς συγκρίσεις με αυτά τα εξιδανικευμένα σώματα μπορεί να οδηγήσουν σε δυσαρέσκεια με το σώμα και μεγαλορεξία».

Η έμφαση σε μια ιδανική φυσική εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης και τη διαφήμιση είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα νεότερα αγόρια, τα οποία μπορεί να μην εκτιμούν πλήρως ότι οι influencers και οι διασημότητες στην πραγματικότητα βγάζουν τα προς το ζην από τις εικόνες του σώματός τους. Είναι μια διαφορετική πραγματικότητα που είναι ανέφικτη (για να μην αναφέρουμε ανεπιθύμητη) για τους περισσότερους ανθρώπους.

«Οι TikTokers και άλλοι influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βγάζουν εκατομμύρια δολάρια αποκτώντας likes και followers, τα οποία στη συνέχεια επενδύουν σε επαγγελματίες εκπαιδευτές, σεφ πλήρους απασχόλησης και άλλους ειδικούς για να επιμελούνται και να διατηρούν την εικόνα τους», δήλωσε ο Joseph J. Trunzo, καθηγητής ψυχολογίας και αναπληρωτής διευθυντής της Σχολής Επιστημών Υγείας και Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Bryant στο Ρόουντ Άιλαντ.

Επισήμανε διασημότητες όπως ο Hugh Jackman, ο οποίος έχει γυμναστεί για ώρες την ημέρα και μάλιστα έχει υποβληθεί σε εποπτευόμενα προγράμματα αφυδάτωσης για να μεταμορφώσει το σώμα του για ρόλους στην οθόνη. «Τα περισσότερα 15χρονα παιδιά» δεν σκέφτονται αυτά τα γεγονότα όταν βλέπουν εικόνες του Jackman να φαίνεται γραμμωμένος και αντ’ αυτού μπορεί να αναπτύξουν δυσαρέσκεια με το δικό τους σώμα, εξήγησε.

Και αυτό δεν λαμβάνει καν υπόψη τον παραπλανητικό ρόλο των φίλτρων, των γωνιών, των στάσεων, του μακιγιάζ και του μοντάζ σε αυτά.

«Οι influencers μπορεί να πάρουν χιλιάδες εικόνες και να επιλέξουν την καλύτερη, με τον καλύτερο φωτισμό ή βελτιώσεις, για να επιμεληθούν την ιδανική εκδοχή του εαυτού τους», πρόσθεσε ο Trunzo. «Τίποτα από αυτά δεν είναι αληθινό. Με λίγα λόγια, είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε μη ρεαλιστικές, εξιδανικευμένες και λαμπερές εκδοχές του ανθρώπινου σώματος με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναζήσει. Στα χέρια ενός ευεπηρέαστου νεαρού ατόμου, αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη δυναμική και συνταγή για ψυχολογική καταστροφή».

Οι ενότητες σχολίων εκθέτουν επίσης τους χρήστες και τους θεατές σε σκληρές κριτικές για τα σώματα των ανθρώπων, οι οποίες μπορούν να τροφοδοτήσουν περισσότερη ανασφάλεια και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Πηγή: Huffington Post

AΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ: H επέλαση των σπορνοσέξουαλς: Ο νέος άντρας – πρότυπο είναι πόζα, μπράτσα κι ωραία φάτσα!

Ad

spot_img

Άλλες Ειδήσεις

Μοιράσου το