Η Nichola Ludlam-Raine, διαιτολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “How Not to Eat Ultra-Processed“, κλήθηκε να αξιολογήσει δεκαοκτώ από τα πιο δημοφιλή φρούτα — από σταφύλια μέχρι πορτοκάλια φράουλες και ανανά — και να βαθμολογήσει τη θρεπτική τους αξία με άριστα το πέντε.
Η κα Ludlam-Raine έκανε τις αξιολογήσεις της με βάση τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει φυσικά κάθε φρούτο, πόσες φυτικές ίνες έχει και τα φυσικά επίπεδα σακχάρου του.
Μιλώντας στην εφημερίδα The Telegraph, είπε: «Τα φρούτα περιέχουν υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή φυσικών σακχάρων όπως η φρουκτόζη, μαζί με φυτικές ίνες.
«Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη και βοηθούν στην πρόληψη των αυξήσεων στο σάκχαρο του αίματος. Ωστόσο, τα άτομα με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να χρειαστεί να είναι προσεκτικά με το μέγεθος των μερίδων, τρώγοντας μια χούφτα ή 80 γραμμάρια ως μερίδα.
«Τα ολόκληρα φρούτα δεν είναι το ίδιο με την προστιθέμενη ζάχαρη και αποτελούν ένα υγιεινό μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής».
Στη συνέχεια, η κα Ludlam-Raine μοιράστηκε τα καλύτερα φρούτα που πρέπει να απολαμβάνουν τακτικά και ονόμασε αυτά που θα έπρεπε να θεωρούνται περισσότερο ως ”λιχουδιά”, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, παρά ως καθημερινό τρόφιμο.
Τελευταίο με βαθμολογία μόλις 1 στα 5 ήταν το πεπόνι, αλλά και το καρπούζι.

Τα πεπόνια αποτελούνται κυρίως από νερό, είναι γεμάτα με βιταμίνη C και σε ορισμένες ποικιλίες, βιταμίνη Α.
Ωστόσο, έχουν τόσο χαμηλές θερμίδες όσο και συνολική θρεπτική αξία.
Η κα Ludlam-Raine είπε: «Το πεπόνι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και συνολικά θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλα φρούτα», προσθέτοντας ότι περιέχουν «μέτρια ποσότητα φυσικής ζάχαρης».
Δεύτερος από το τέλος στη λίστα ήταν ο ανανάς, ο οποίος σημείωσε 2 στα 5 5.
Αυτό συνέβη επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά σάκχαρα και οι όξινοι χυμοί του μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στα ούλα.

«Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και περιέχει βρομελίνη, ένα ένζυμο που μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να μειώσει τη φλεγμονή», εξήγησε η κα Ludlam-Raine, προσθέτοντας ότι είναι επίσης πλούσιος σε μαγγάνιο, «το οποίο υποστηρίζει τον μεταβολισμό και την αντιοξειδωτική λειτουργία».
Βαθμολογία 3 στα 5, ισάξια με τα σταφύλια, έλαβαν οι μπανάνες, μια αγαπημένη επιλογή πρωινού εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Η κα Ludlam-Raine είπε ότι τα φρούτα, τα οποία είναι τόσο πλούσια σε φυσική ζάχαρη που κάποτε περιγράφονταν ως «μπάρες Mars με κίτρινη φλούδα», εξακολουθούν να έχουν πολλά οφέλη για την υγεία.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Δίψασες; Δοκίμασε 5 απλές συνταγές για σπιτικά αναψυκτικά και υγιεινά smoothies που θα απογειώσουν τη γεύση σου!

Είπε: «Είναι μια καλή πηγή καλίου, βιταμίνης Β6 και φυτικών ινών… και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς».
Ποια φρούτα, λοιπόν, πρέπει να έχετε πάντα στο πιάτο σας;
Η διαιτολόγος τοποθέτησε τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια και τα μούρα στην κορυφή της λίστας της, δίνοντας 5 στα 5.
Στη μέση, με 4 στα 5 αστέρια, βρίσκονταν τα αχλάδια, τα μήλα, τα γκρέιπφρουτ και τα μάνγκο.
Τα μούρα εδώ και καιρό έχουν ανακηρυχθεί υπερτροφή. Όλα τα μούρα θεωρούνται γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε εκτεταμένη βλάβη των κυττάρων και των ιστών.

Νωρίτερα φέτος, ο Δρ. Nadeem – επαγγελματίας υγείας στο Wellness Drip – δήλωσε στο περιοδικό You ότι αυξάνοντας την πρόσληψη τριών τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον αριθμό των ημερών ασθενείας που παίρνουμε ετησίως στο μισό.
Αυτά είναι τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια και οι φράουλες, τα οποία όλα ήταν στην κορυφή της λίστας της κας Ludlam-Raine.
«Το σώμα σας δεν μπορεί να αποθηκεύσει βιταμίνη C, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση ασθενειών, εξήγησε ο Δρ Ναντίμ. «Επομένως, χρειάζεται μια σταθερή παροχή μέσω της διατροφής σας.
«Εάν είστε τακτικά εξαντλημένοι, κρυολογείτε συχνά ή χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να αναρρώσετε, η ανεπάρκεια βιταμίνης C είναι συχνά ένα από τα αίτια».
ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΆ: Οι τροφές του μέλλοντος: Αυτά θα τρώμε το 2050, σύμφωνα με τους επιστήμονες