Και ο πολύς ύπνος κάνει κακό: Οι ειδικοί εντόπισαν πόσες ώρες κάτω από τα σεντόνια αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Είναι γνωστό ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας, αλλά οι επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα ότι και οι πολλές ώρες στην αγκαλιά του Μορφέα θα μπορούσαν να είναι εξίσου επιβλαβείς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο ύπνος κατά μέσο όρο εννέα ωρών μπορεί να πυροδοτήσει τη γήρανση του εγκεφάλου, η οποία οδηγεί σε προβλήματα μνήμης αργότερα στη ζωή.

Η μελέτη, από επιστήμονες στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, διαπίστωσε ότι αυτή η ποσότητα ύπνου πρόσθεσε κατά μέσο όρο έξιμισι χρόνια στην ηλικία του εγκεφάλου των συμμετεχόντων.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: O καλός ύπνος είναι φάρμακο: Μάθε πού ωφελεί και γιατί είναι τόσο σημαντικός στις χρόνιες παθήσεις

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «μεγάλη διάρκεια ύπνου» θα μπορούσε να είναι «ένας πρώιμος και δυνητικά αναστρέψιμος» παράγοντας κινδύνου για την ασθένεια που κλέβει τη μνήμη.

Η μελέτη παρακολούθησε 1.853 υγιείς ενήλικες ηλικίας 27-85 ετών και μελέτησε πώς η διάρκεια του ύπνου τους επηρέασε τις γνωστικές ικανότητες.

Η γνωστική λειτουργία των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε κάθε τέσσερα χρόνια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης μια έρευνα, αναφέροντας λεπτομερώς τον αριθμό των ωρών που συνήθως κοιμόντουσαν κάθε βράδυ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, όσοι κοιμόντουσαν εννέα ή περισσότερες ώρες τη νύχτα κατά τη διάρκεια της μελέτης των δύο δεκαετιών είχαν σημαντικά χειρότερη απόδοση και στις τέσσερις γνωστικές δοκιμασίες.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Η νέα τάση «sleepmaxxing» του TikTok: Χρήσιμο κόλπο ή πολύ κακό για το τίποτα;

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα χειρότερα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν σε άτομα που εμφάνιζαν συμπτώματα κατάθλιψης και κοιμόντουσαν εννέα ή περισσότερες ώρες τη νύχτα, κατά μέσο όρο.

Η διαταραχή της διάθεσης είναι γνωστό ότι οδηγεί σε υπερβολικό ύπνο και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κατάθλιψη, και όχι ο ίδιος ο ύπνος, μπορεί να οδηγεί στη γνωστική παρακμή σε αυτούς τους ασθενείς.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο όσοι πάσχουν από κακή διάθεση που κινδυνεύουν από την υπερβολική ξεκούραση.

Οι συμμετέχοντες που δεν εμφάνισαν σημάδια κατάθλιψης, αλλά κοιμόντουσαν για περισσότερες από εννέα ώρες τη νύχτα, παρουσίασαν μειωμένη γνωστική λειτουργία.

«Οι διαταραχές στη διάρκεια και τα μοτίβα ύπνου συμβάλλουν σε αυξημένο κίνδυνο γνωστικών ελλειμμάτων και νόσου Αλτσχάιμερ», εξήγησε ο καθηγητής Γιανγκ.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Η μεσημεριανή σιέστα στη δουλειά είναι το μυστικό για μια παραγωγική μέρα

Τα πιο πρόσφατα ευρήματα αντικατοπτρίζουν τα ευρήματα προηγούμενων μελετών, συμπεριλαμβανομένης μιας 10ετούς έκθεσης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychiatry Research, η οποία διαπίστωσε ότι ο ύπνος για περισσότερες από οκτώ ώρες τη νύχτα, κατά μέσο όρο, συνδέεται με ανησυχητικό αυξημένο κίνδυνο άνοιας κατά 64%.

Οι ειδικοί από το Karolinska Institutet στη Στοκχόλμη υποστήριξαν ότι ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητα του εγκεφάλου να καθαρίζει τα απόβλητα που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αλλά οι επιστήμονες δήλωσαν ότι είναι επίσης πιθανό η εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από την πρώιμη άνοια να τροφοδοτεί την ανάγκη για υπερβολικό ύπνο.

Αυτό έρχεται σε μια ιστορική μελέτη πέρυσι που έδειξε ότι σχεδόν οι μισές από όλες τις περιπτώσεις νόσου Αλτσχάιμερ – της πιο συχνής αιτίας άνοιας – θα μπορούσαν να προληφθούν με την αντιμετώπιση 14 παραγόντων του τρόπου ζωής.

Αυτοί περιελάμβαναν απώλεια ακοής, υψηλή χοληστερόλη, απώλεια όρασης και έλλειψη άσκησης.

Οι ειδικοί ισχυρίστηκαν ότι η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό The Lancet, παρείχε περισσότερες ελπίδες από «ποτέ πριν» ότι η διαταραχή που καταστρέφει τις ζωές εκατομμυρίων μπορεί να προληφθεί.

Ο ΠΟΥ προσδιορίζει τον ετήσιο παγκόσμιο αριθμό θανάτων από σωματική αδράνεια σε περίπου 2 εκατομμύρια ετησίως, γεγονός που την καθιστά υποψήφια για να συγκαταλέγεται στις 10 κορυφαίες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως.

ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ: Μαθήματα ποιοτικού ύπνου από τους ανθρώπους των σπηλαίων

Ad

spot_img

Άλλες Ειδήσεις

Μοιράσου το