Η Gen Z έχει ”αγκαλιάσει” την τεχνητή νοημοσύνη στη δουλειά – σωστό ή λάθος;

Ολο και περισσότερο οι εργαζόμενοι της Γενιάς Ζ ζουν με την τεχνητή νοημοσύνη στο πλάι τους, ως βοηθό και συνεργάτη.

Σε πρόσφατη έρευνα, στελέχη της γενιάς Ζ υποστήριξαν πως η τεχνητή νοημοσύνη μειώνει τον φόρτο εργασίας τους στο μισό. Τη χρησιμοποιούν για κουραστικές εργασίες, όπως σύνταξη email και διπλό έλεγχο υπολογιστικών φύλλων, ελευθερώνοντας χρόνο για να επικεντρωθούν σε δημιουργικές εργασίες υψηλότερου επιπέδου.

Ένα αυξανόμενο εργατικό δυναμικό της Gen Z έχει αγκαλιάσει την τεχνητή νοημοσύνη για να ελευθερώσει χρόνο, να βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και, ιδανικά, να κάνει τη δουλειά του πιο ουσιαστική αυτοματοποιώντας τις αγγαρεία.

Όταν η Google πέρυσι ερεύνησε περισσότερους από 1.000 εργαζόμενους γνώσης ηλικίας 20 και 30 ετών, το 93% όσων ταυτίστηκαν ως Gen Zers δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν δύο ή περισσότερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης την εβδομάδα.

Η εταιρεία ταλέντων και στελεχών Randstad διαπίστωσε σε μια έκθεση πέρυσι ότι η Gen Zers γενικά χρησιμοποιούσε την τεχνητή νοημοσύνη στο γραφείο πιο συχνά από τους παλαιότερους ομολόγους τους για τα πάντα, από διοικητικές εργασίες έως επίλυση προβλημάτων. Αυτή είναι η γενιά που «μεγάλωσε απρόσκοπτα συνυφασμένη με την τεχνολογία», λέει η Deborah Golden, επικεφαλής καινοτομίας της Deloitte στις ΗΠΑ. Για αυτούς, λέει, «η ενασχόληση με την τεχνητή νοημοσύνη είναι περισσότερο διαισθητική παρά εσκεμμένη».

Το μερίδιο της Gen Zers στο εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ ξεπέρασε πρόσφατα αυτό των baby boomers και η Gen Zers αναμένεται να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού φέτος. Καθώς οι εργοδότες προσπαθούν να επωφεληθούν από τα κέρδη παραγωγικότητας της τεχνολογίας, η επάρκεια της τεχνητής νοημοσύνης γίνεται απαραίτητη προϋπόθεση για πολλές θέσεις εργασίας, αφήνοντας πίσω όσους δεν είναι τόσο γρήγοροι στην υιοθέτησή της.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι η ΑΙ θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να ζημιώσει τη Gen Z.

Η Monique Buksh, μια 22χρονη φοιτήτρια νομικής και δικηγόρος στην Αυστραλία, ανακάλυψε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεράστια εξοικονόμηση χρόνου. Χρησιμοποιεί το Westlaw Edge και το Lexis+ για να βοηθήσει στη νομική έρευνα και στην ανακάλυψη σχετικής νομολογίας και καταστατικών.

Μια ανάλυση το περασμένο φθινόπωρο στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι περισσότερες από 12.000 θέσεις εργασίας περικόπηκαν το 2024 λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.

Μια έρευνα της Microsoft και του LinkedIn σε 31.000 εργαζόμενους που διεξήχθη πέρυσι, για παράδειγμα, έδειξε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να επιταχύνει την επαγγελματική πορεία των Gen Zers. Μεταξύ των εργαζομένων στην ηγεσία που συμμετείχαν στην έρευνα, το 71% είπε ότι θα προτιμούσε να προσλάβει υποψηφίους με τεχνογνωσία τεχνητής νοημοσύνης από αυτούς με πιο συμβατική εμπειρία και σχεδόν το 80% είπε ότι θα έδινε σε στελέχη με γνώσεις τεχνητής νοημοσύνης μεγαλύτερες ευθύνες.

Αλλά μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να βλάψει τους εργαζόμενους της Gen Z μακροπρόθεσμα. Σε μια διαδικτυακή έρευνα, το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πίστευε ότι η τεχνητή νοημοσύνη εμπόδιζε την ανάπτυξή τους κάνοντας εργασίες από τις οποίες θα μπορούσαν να είχαν μάθει κάτι παραπάνω. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η μεγάλη εξάρτηση από εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης συνδέθηκε με χαμηλότερη κριτική σκέψη, ειδικά μεταξύ των νεότερων ενηλίκων. Μια πρόσφατη εργασία από ερευνητές της Microsoft και του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon επισήμανε κάτι παρόμοιο: όσο περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν και εμπιστεύονταν την τεχνητή νοημοσύνη, τόσο λιγότερο βασίζονταν σε δεξιότητες κριτικής σκέψης.

Ακόμα πιο ανησυχητικό: Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες Gen Z σε μια έρευνα από το Workplace Intelligence, μια εταιρεία έρευνας του κλάδου, και την INTOO, μια εταιρεία ανάπτυξης ταλέντων, δήλωσαν ότι στράφηκαν στην τεχνητή νοημοσύνη για καθοδήγηση αντί στους διευθυντές τους. Η Erica Keswin, συγγραφέας και στρατηγός στο χώρο εργασίας, δεν εκπλήσσεται. «Πολλοί εργαζόμενοι της Gen Z δεν αισθάνονται άνετα να συνδεθούν με τους διευθυντές τους IRL για να έχουν δύσκολες συνομιλίες και μπορεί να είναι πιο εύκολο να θέτουν ερωτήσεις στην τεχνητή νοημοσύνη», λέει. Η τεχνητή νοημοσύνη, σε αντίθεση με τους μάνατζερ, είναι συνεχώς προσβάσιμη και άμεση και παρέχει απαντήσεις χωρίς κρίση.

Αυτό μπορεί να έχει μειονεκτήματα. Ο Golden, της Deloitte, λέει ότι η συνεργασία και η καινοτομία ευδοκιμούν όταν υπάρχει ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη δύναμη στο χώρο εργασίας, δίνοντας στους νεότερους εργαζόμενους μεγάλο προβάδισμα. Ωστόσο, οι ειδικοί αναμένουν ότι καθώς η Gen Z θα πρωτοστατήσει στην τεχνητή νοημοσύνη, ο χώρος εργασίας θα χωριστεί μεταξύ αυτών που χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη και εκείνων που δεν χρησιμοποιούν. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα μπορούσε να απωθήσει τους ηλικιωμένους εργαζόμενους. Οι εταιρείες ήδη μεγενθύνουν το πρόβλημα δίνοντας ευκαιρίες κατάρτισης μόνο στα νεότερα στελέχη.

Τελικά, οι υπάλληλοι και οι οργανισμοί που θα προηγηθούν θα είναι αυτοί που μπορούν να εκμεταλλευτούν αποτελεσματικά τη δύναμη των ανθρώπων τους – όπως η ικανότητα ενός μάνατζερ να καθοδηγεί, να καθοδηγεί και να παρακινεί ή την ικανότητα ενός υπαλλήλου να πείσει έναν πελάτη να παραμείνει στην εταιρεία του – επειδή αυτό είναι κάτι που η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να κάνει. Όλοι, από τους νεοεισερχόμενους στο Gen Z μέχρι τα στελέχη εταιρειών, πρέπει να γνωρίζουν πότε η τεχνητή νοημοσύνη είναι χρήσιμη και πότε χρειάζεται ένα ”ανθρώπινο άγγιγμα” για να δοθεί η επιθυμητή λύση.

Ad

spot_img

Άλλες Ειδήσεις

Μοιράσου το