Η ΑΑΔΕ αποκάλυψε διεθνές δίκτυο λαθρεμπορίου τσιγάρων με τους ελεγκτές του ΔΕΟΣ – Προχώρησε σε συλλήψεις σε Ελλάδα και άλλες χώρες

Στην καρδιά της Αθήνας, οι ελεγκτές του ΔΕΟΣ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποκάλυψαν ένα οργανωμένο και πολυεπίπεδο διεθνές δίκτυο λαθρεμπορίου τσιγάρων. Οι έρευνες, που διήρκεσαν μήνες και περιλάμβαναν λεπτομερή παρακολούθηση και ανάλυση στοιχείων, κατέληξαν σε ελέγχους σε διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας και την Ανατολική Αττική. Οι ελεγκτές έφεραν στο φως πώς λειτουργούσε το λαθρεμπορικό αυτό δίκτυο, κατασχέτοντας 6.500 πακέτα λαθραίων τσιγάρων γνωστών εμπορικών ετικετών και συλλαμβάνοντας δύο αλλοδαπούς εμπλεκόμενους.

Τα Δρομολόγια Λαθρεμπορίου από την Τουρκία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκέντρωσε η ΑΑΔΕ, τα λαθραία καπνικά προϊόντα εισέρχονταν στην Ελλάδα από την Τουρκία μέσω διαφόρων μεταφορικών μέσων. Αυτά τα προϊόντα αποθηκεύονταν προσωρινά σε διαμερίσματα σε κεντρικά σημεία και έπειτα μεταφέρονταν σε χώρες του εξωτερικού μέσω δικτύων που περιλάμβαναν πολλούς συνεργάτες του κυκλώματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το δίκτυο δεν περιοριζόταν στα 6.500 πακέτα που κατασχέθηκαν, αλλά είχε ήδη στείλει δεκάδες χιλιάδες πακέτα καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησής του. Οι παραλήπτες εντοπίστηκαν και περιλάμβαναν ιδιώτες και επιχειρήσεις κυρίως σε Γαλλία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο, με την αποστολή να γίνεται μέσω ταχυμεταφορικών υπηρεσιών. Η ΑΑΔΕ έχει ενημερώσει τις αρχές των χωρών αυτών με σκοπό την εκκίνηση συντονισμένων επιχειρήσεων για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των αξιωματούχων.

Ο Δομημένος Χαρακτήρας του Δικτύου

Το δίκτυο λαθρεμπορίου ήταν δομημένο σε επιμέρους, φαινομενικά «αυτόνομους» πυρήνες, που δρούσαν ως tobacco mules. Αυτοί οι πυρήνες, αν και φαινομενικά ανεξάρτητοι, συντονίζονταν ως μέλη μιας ευρύτερης διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης με διασυνδέσεις σε χώρες όπως η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία και η Τουρκία.

Η μέθοδος λειτουργίας της οργάνωσης περιλάμβανε:

1. Βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών: Χρησιμοποιούσαν ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την ενοικίαση διαμερισμάτων και αποθηκευτικών χώρων, ώστε να αποφεύγουν την ανίχνευση.
2. Πολλαπλά προσωπικά στοιχεία: Εκμεταλλεύονταν τη χρήση διαφορετικών διαβατηρίων και αδειών διαμονής.
3. Εταιρείες βιτρίνας: Συγκρότησαν ανενεργές εταιρείες που λειτουργούσαν ως μέσο νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων τους.

 

Ad

spot_img

Άλλες Ειδήσεις

Μοιράσου το