Επιστήμονες υπολόγισαν το ακριβές ποσό που χρωστούν οι πετρελαϊκές εταιρίες στην ανθρωπότητα για τη ζημιά στο κλίμα – θα το πληρώσουν ποτέ;

Οι μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου έχουν προκαλέσει ζημιές στο κλίμα ύψους 28 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (25 τρισεκατομμυρίων ευρώ), σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Είναι μέρος μιας προσπάθειας να διευκολυνθούν θεσμοί και κυβερνήσεις στο να θεωρηθούν οι εταιρείες οικονομικά υπόλογες, όπως έκαναν και στις γιγάντιες καπνοβιομηχανίες παλαιότερα.

Μια ερευνητική ομάδα του Dartmouth College κατέληξε στην εκτιμώμενη ρύπανση που προκαλείται από 111 εταιρείες, με περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού ποσού σε δολάρια να προέρχεται από 10 προμηθευτές ορυκτών καυσίμων: Saudi Aramco, Gazprom, Chevron, ExxonMobil, BP, Shell, National Iranian Oil Co., Pemex, Coal India και British Coal Corporation.

Συγκριτικά, το συνολικό ποσό είναι ελάχιστα μικρότερο από το άθροισμα όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παρήχθησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι.

Στην κορυφή της λίστας, η Saudi Aramco και η Gazprom έχουν προκαλέσει η καθεμία λίγο περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια (1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ) σε ζημιές από την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, σύμφωνα με έρευνα της ομάδας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature την Τετάρτη.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι κάθε 1% των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα από το 1990 έχει προκαλέσει ζημιές 502 δισεκατομμυρίων δολαρίων (441 δισεκατομμύρια ευρώ) μόνο από τη θερμότητα, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν το κόστος που προκύπτει από άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τυφώνες, ξηρασίες και πλημμύρες.

Διάβασε ακόμα: Καινοτόμες προσεγγίσεις στην εξόρυξη ορυκτών

Πρέπει οι ρυπαίνοντες να πληρώνουν

Η μελέτη αποτελεί μια προσπάθεια να προσδιοριστούν «οι αιτιώδεις συνδέσεις που αποτελούν τη βάση πολλών από αυτές τις θεωρίες λογοδοσίας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της, Christopher Callahan, ο οποίος έκανε την εργασία στο Dartmouth, αλλά τώρα είναι επιστήμονας συστημάτων της Γης στο Πανεπιστήμιο Stanford.

Οι άνθρωποι μιλούν για το να πληρώνουν οι ρυπαίνοντες, και μερικές φορές μάλιστα τους οδηγούν στο δικαστήριο ή θεσπίζουν νόμους που αποσκοπούν στον περιορισμό τους. Η ερευνητική εταιρεία Zero Carbon Analytics μετράει 68 αγωγές που έχουν κατατεθεί παγκοσμίως σχετικά με ζημιές από την κλιματική αλλαγή, με περισσότερες από τις μισές από αυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Όλοι θέτουν το ίδιο ερώτημα: Τι μπορούμε πραγματικά να ισχυριστούμε για το ποιος το προκάλεσε αυτό;» δήλωσε ο κλιματολόγος από το Ντάρτμουθ, Τζάστιν Μάνκιν, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Και αυτό στην πραγματικότητα καταλήγει σε ένα θερμοδυναμικό ερώτημα: μπορούμε να εντοπίσουμε τους κλιματικούς κινδύνους ή/και τις ζημιές τους σε συγκεκριμένους εκπομπούς;»

Μπορείτε να υπολογίσετε τον αντίκτυπο των εκπομπών μιας συγκεκριμένης εταιρείας;

Η απάντηση είναι ναι, σύμφωνα με τους Κάλαχαν και Μάνκιν.

Οι ερευνητές ξεκίνησαν με γνωστές τελικές εκπομπές των προϊόντων, όπως η βενζίνη ή η ηλεκτρική ενέργεια από σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, που παράγονται από τις 111 μεγαλύτερες εταιρείες με προσανατολισμό στον άνθρακα, οι οποίες φτάνουν έως και 137 χρόνια πίσω. Αυτό ήταν το όριο, επειδή αυτό είναι το πιο παλιό από όλα τα δεδομένα εκπομπών των εταιρειών, και το διοξείδιο του άνθρακα παραμένει στον αέρα για πολύ περισσότερο χρόνο από αυτό.

Χρησιμοποίησαν 1.000 διαφορετικές προσομοιώσεις υπολογιστών για να μεταφράσουν αυτές τις εκπομπές σε αλλαγές για τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία επιφάνειας της Γης, συγκρίνοντάς την με έναν κόσμο χωρίς τις εκπομπές αυτής της εταιρείας.

Χρησιμοποιώντας αυτήν την προσέγγιση, διαπίστωσαν ότι η ρύπανση από την Chevron, για παράδειγμα, έχει αυξήσει τη θερμοκρασία της Γης κατά 0,025 βαθμούς Κελσίου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης πόσο συνέβαλε η ρύπανση κάθε εταιρείας στις πέντε πιο ζεστές ημέρες του έτους χρησιμοποιώντας 80 ακόμη προσομοιώσεις σε υπολογιστή και στη συνέχεια εφαρμόζοντας έναν τύπο που συνδέει την ακραία ένταση θερμότητας με τις αλλαγές στην οικονομική παραγωγή.

Αυτό το σύστημα βασίζεται στις καθιερωμένες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία για να αποδώσουν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως το κύμα καύσωνα του Βορειοδυτικού Ειρηνικού το 2021, στην κλιματική αλλαγή.

Ο Mankin είπε ότι στο παρελθόν υπήρχε ένα επιχείρημα του τύπου: «Ποιος μπορεί να πει ότι είναι το μόριο CO2 μου που συνέβαλε σε αυτές τις ζημιές έναντι οποιουδήποτε άλλου;» Είπε ότι η μελέτη του «ξεκαθάρισε πραγματικά πώς το πέπλο της εύλογης άρνησης δεν υπάρχει πλέον επιστημονικά. Μπορούμε στην πραγματικότητα να εντοπίσουμε τις ζημιές στους κύριους εκπομπούς».

Η Shell αρνήθηκε να σχολιάσει. Οι Aramco, Gazprom, Chevron, Exxon Mobil και BP δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Διάβασε ακόμα: Ερχεται κουμπαράς για συντάξεις από τους υδρογονάνθρακες

«Συντριπτικά» επιστημονικά στοιχεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στις αγωγές για την κλιματική ευθύνη

«Όλες οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν είναι αρκετά ισχυρές», δήλωσε η κλιματολόγος Friederike Otto του Imperial College London, επικεφαλής του World Weather Attribution, μιας ομάδας επιστημόνων που διεξάγει ταχείες μελέτες απόδοσης για να διαπιστώσει εάν συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή και, αν ναι, κατά πόσο. Δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Θα ήταν καλό κατά την άποψή μου αν αυτή η προσέγγιση υιοθετούνταν περισσότερο από διαφορετικές ομάδες. Όπως και με την απόδοση γεγονότων, όσο περισσότερες ομάδες το κάνουν, τόσο καλύτερη γίνεται η επιστήμη και τόσο καλύτερα γνωρίζουμε τι κάνει τη διαφορά και τι όχι», είπε η Otto.

Μέχρι στιγμής, καμία αγωγή για την κλιματική ευθύνη εναντίον ενός σημαντικού εκπομπού άνθρακα δεν έχει στεφθεί με επιτυχία, αλλά ίσως το να δείξουμε «πόσο συντριπτικά ισχυρά είναι τα επιστημονικά στοιχεία» μπορεί να το αλλάξει αυτό, είπε.

Στο παρελθόν, οι ζημιές που προκλήθηκαν από μεμονωμένες εταιρείες χανόντουσαν στον θόρυβο των δεδομένων, επομένως δεν μπορούσαν να υπολογιστούν, είπε η Callahan.

«Έχουμε πλέον φτάσει σε ένα σημείο στην κλιματική κρίση όπου οι συνολικές ζημιές είναι τόσο τεράστιες που η συμβολή του προϊόντος μιας μόνο εταιρείας μπορεί να ανέλθει σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως», δήλωσε ο Κρις Φιλντ, κλιματολόγος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Αυτή είναι μια καλή άσκηση και απόδειξη της ιδέας, πρόσθεσε ο Μάικλ Μαν, κλιματολόγος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, αλλά υπάρχουν τόσες πολλές άλλες κλιματικές μεταβλητές που οι αριθμοί στους οποίους κατέληξαν οι Κάλαχαν και Μάνκιν είναι πιθανώς μια τεράστια υποεκτίμηση της ζημιάς που έχουν πραγματικά προκαλέσει οι εταιρείες.

Δημοσιεύτηκε στο Euronews

Ad

spot_img

Άλλες Ειδήσεις

Μοιράσου το