Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν καταστροφικά πλήγματα που «εξαφάνισαν» ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις το Σάββατο το βράδυ — αλλά αυτό δεν αναμένεται να οδηγήσει σε ένα άλλο Τσερνόμπιλ, ανέφεραν ειδικοί.
Ο Πρόεδρος Τραμπ διέταξε επιθέσεις σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις εντός του Ιράν, όπου οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAA) βρήκαν ουράνιο σχεδόν έτοιμο να χρησιμοποιηθεί ώς όπλο.
Πιστεύεται ότι βόμβες-καταστροφείς εξαφάνισαν την εγκατάσταση Φορντόου, ενώ 30 πύραυλοι Tomahawk που εκτοξεύτηκαν από υποβρύχια 400 μίλια μακριά έπληξαν το Νατάνζ και το Ισφαχάν.
Αλλά τα χτυπήματα στο Νατάνζ, το Ισφαχάν και το Φορντόου — την πιο ασφαλή εγκατάσταση πυρηνικού εμπλουτισμού του Ιράν, η οποία ήταν θαμμένη 300 πόδια μέσα σε ένα βουνό — δεν θα πρέπει να προκαλέσουν πανικό για πιθανή πυρηνική ρύπανση.
Οι ειδικοί σε κινδύνους ακτινοβολίας λένε ότι υπάρχει μικρός κίνδυνος εκτεταμένης μόλυνσης, όπως αυτό που έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου 1986 στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, όταν μια αύξηση της ισχύος και η επακόλουθη πυρκαγιά απελευθέρωσε τεράστιες ποσότητες θανατηφόρας ακτινοβολίας στον αέρα, σκοτώνοντας 31 άτομα και προκαλώντας εκτεταμένη μόλυνση και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.
Το Τσερνομπιλ θεωρείται ευρέως η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην παγκόσμια ιστορία.
Οι ΗΠΑ στόχευσαν εγκαταστάσεις εμπλουτισμού – όχι πυρηνικούς αντιδραστήρες – βαθιά μέσα στο Ιράν, που περιβάλλεται από βουνά στα βόρεια και την Κασπία Θάλασσα στα βορειοανατολικά, επομένως «μπορεί να υπάρξει τοπική μόλυνση, αλλά όχι μια περιφερειακή ραδιενεργή καταστροφή».
«Δεν υπάρχει απειλή ρύπανσης από αυτό επειδή όλα βρίσκονται από κάτω», σύμφωνα με τον Alex Plitsas του Ατλαντικού Συμβουλίου.
«Ο πρόεδρος μόλις απέτρεψε τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο με αυτήν την αποφασιστική ενέργεια. Αυτή είναι η «δύναμη» στην «ειρήνη μέσω της δύναμης» που επιτέλους έδειξε με τόλμη στον κόσμο».
Η φύση του υλικού στο Ιράν είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο ένα συμβάν τύπου πυρηνικής ρύπανσης είναι απίθανο.
«Με το ουράνιο… η ακτινοβολία δεν ταξιδεύει πραγματικά πολύ μακριά», δήλωσε στο BBC η καθηγήτρια Claire Corkhill, πρόεδρος Ορυκτολογίας και Διαχείρισης Ραδιενεργών Αποβλήτων στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.
Η τοξικότητα του ουρανίου θα προκαλούσε όλεθρο στο ανθρώπινο σώμα σε περίπτωση κατάποσης ή σε περίπτωση εισπνοής των σωματιδίων από τις επικίνδυνες ουσίες — που σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται κοντά στο σημείο των βομβαρδισμών θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ορισμένους κινδύνους για την υγεία, σημείωσε.
Ωστόσο, ένας άλλος ειδικός επέμεινε ότι ενώ μπορεί να υπάρχουν επιπτώσεις σε μια «πολύ τοπική περιοχή», ο βομβαρδισμός δεν θα πρέπει να δημιουργήσει «τεράστια περιβαλλοντική επίπτωση».
«Εάν υπήρχε κάποιο περιστατικό και οι φυγοκεντρητές απελευθέρωναν το εξαφθοριούχο ουράνιο, το αέριο που περιέχεται στις φυγοκεντρητές, τότε θα ήταν ένα πραγματικά σοβαρό χημικό περιστατικό», δήλωσε στο πρακτορείο ο καθηγητής Simon Middleburgh, επιστήμονας πυρηνικών υλικών από το Πανεπιστήμιο Bangor.
Το ουράνιο του Ιράν βρισκόταν σε καλό δρόμο για να συγκεντρωθεί αρκετά για ένα πυρηνικό όπλο, σύμφωνα με την IAEA.
«Το ουράνιο υψηλής εμπλουτισμού είναι περίπου τρεις φορές πιο ραδιενεργό από το μη εμπλουτισμένο ουράνιο», δήλωσε ο καθηγητής Jim Smith, από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, ο οποίος έχει μελετήσει τις συνέπειες της καταστροφής του Τσερνομπίλ. «Αλλά… κανένα από τα δύο δεν είναι ιδιαίτερα πυκνά ραδιενεργό.
«Δεν θα προκαλούσε σημαντικό πρόβλημα περιβαλλοντικής μόλυνσης».
Πηγή: NY Post