Είναι φυσιολογικό να θέλεις συνέχεια σεξ; Και πώς θα καταλάβεις αν έχεις εθιστεί;

Αν είσαι άντρας, ίσως να είσαι εξοικειωμένος με το στατιστικό στοιχείο που ισχυρίζεται ότι οι άνδρες σκέφτονται το σεξ κάθε επτά δευτερόλεπτα.

Αυτή η δήλωση έχει προκαλέσει αρκετό σκεπτικισμό από τους άνδρες που την έχουν ακούσει, και όχι μόνο επειδή δεν υπάρχει έρευνα που να την υποστηρίζει. Άλλωστε, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς πώς κάποιος θα μπορούσε να πετύχει κάτι αν σκεφτόταν να το κάνει 500 φορές την ώρα (δηλαδή 8.000 φορές την ημέρα).

Ας θέσουμε λοιπόν το ερώτημα στο μυαλό όλων: Είναι φυσιολογικό να σκεφτόμαστε συνέχεια το σεξ;

Σύμφωνα με μια έρευνα του 1995 που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Kinsey, το 54% των ανδρών δήλωσαν ότι σκέφτονται το σεξ αρκετές φορές την ημέρα και το 43% δήλωσαν ότι το έχουν στο μυαλό τους λίγες φορές την εβδομάδα ή μόνο λίγες φορές το μήνα. Μόνο το 4% ανέφερε ότι το σκέφτεται λιγότερο από μία φορά το μήνα.

(Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα του Ινστιτούτου Kinsey περιελάμβανε άνδρες όλων των ηλικιών, πράγμα που σημαίνει ότι οι σεξουαλικές τους ορμές ποικίλλουν.)

Διάβασε ακόμα: Πεθαίνοντας για σεξ: Η απίστευτη ιστορία της 42χρονης Μόλι, η οποία κοιμήθηκε με 200 άντρες όταν έμαθε πως έχει λίγα χρόνια ζωής.

Αλλά όταν πρόκειται για το σεξ, σε ποιο σημείο όλες αυτές οι τολμηρές σκέψεις γίνονται προβληματικές, φτάνοντας στο σημείο να διακόπτουν την καθημερινή σας ρουτίνα;

Ο Δρ. Joshua Klapow, κλινικός ψυχολόγος και παρουσιαστής του “The Kurre and Klapow Show”, υποστηρίζει ότι η σεξουαλική ορμή μπορεί να ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ανδρών, με την ηλικία να είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που την επηρεάζουν. Ωστόσο, ακόμη και εντός του ίδιου ηλικιακού εύρους, είναι πολύ δύσκολο να οριστεί τι είναι “φυσιολογικό”.

“Οι νεότεροι άνδρες (17-30), με μεγαλύτερη παραγωγή τεστοστερόνης κατά μέσο όρο, θα έχουν ισχυρότερη σεξουαλική ορμή από τους μεγαλύτερους άνδρες”, εξηγεί.

“Ωστόσο, περιβαλλοντικοί και βιολογικοί παράγοντες μπορούν να το επηρεάσουν σημαντικά”, προσθέτει ο Klapow. «Βλέπουμε άνδρες 20 ετών με μέτρια επιθυμία και άνδρες 50 ετών με ισχυρή επιθυμία. Η σεξουαλική εμπειρία, οι κοινωνικοί κανόνες, και οι προσδοκίες (δηλαδή, πόσο σεξ έχουν κάνει στο παρελθόν) επηρεάζουν όλα τον βαθμό της σεξουαλικής επιθυμίας».

Διάβασε ακόμα: H Κate Hudson αποκαλύπτει τι της αρέσει περισσότερο στο σεξ στα 45 της

Ο Klapow σημειώνει επίσης ότι οι συνθήκες της ζωής μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία. Για παράδειγμα, το άγχος, η θλίψη, το άγχος και η στέρηση ύπνου μπορούν να επηρεάσουν το σεξουαλικό σας ενδιαφέρον και δραστηριότητα.

Τελικά, η σεξουαλική επιθυμία κάθε άνδρα είναι μοναδική για αυτόν και, ενώ υπάρχουν μέσοι όροι, το εύρος του τι είναι φυσιολογικό είναι εξαιρετικά ευρύ. Εφόσον δεν επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για τη σεξουαλική σας επιθυμία.

Δεδομένου ότι η μελέτη του Ινστιτούτου Kinsey περιελάμβανε συμμετέχοντες σε τόσο ευρύ ηλικιακό εύρος, είναι δύσκολο να διακρίνουμε τυχόν κανόνες για συγκεκριμένες ομάδες από τα ευρήματα.

Ωστόσο, η Δρ. Leslie Beth Wish, κλινική ψυχοθεραπεύτρια και ειδικός σε θέματα σχέσεων, επισημαίνει μια μελέτη του 2011 από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο ως πιο αξιόπιστη πηγή, λόγω της εστίασής της σε άνδρες ηλικίας 18 έως 25 ετών.

Διάβασε ακόμα: Tι μπορεί να συμβεί στον οργανισμό σου αν δεν έχεις κάνει σεξ για πολύ καιρό; (μακριά από μας)

Οι ερευνητές έδωσαν στους συμμετέχοντες μια μηχανή μέτρησης, την οποία χρησιμοποίησαν για να καταγράφουν τις σκέψεις τους σχετικά με το σεξ. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες είχαν σαφείς σκέψεις περίπου 19 φορές την ημέρα (ή μία φορά κάθε 1,26 ώρες). Αυτό μπορεί να μην αποτελεί έκπληξη, αλλά οι άνδρες σκέφτονταν το φαγητό σχεδόν εξίσου συχνά (18 φορές την ημέρα).

Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν σκέφτεστε το σεξ περίπου μία φορά κάθε μία ή δύο ώρες, είστε ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με τον μέσο όρο για τους νέους άνδρες.

Αλλά ακόμα κι αν σκέφτεστε το σεξ πολύ πιο συχνά από αυτό, πώς ξέρετε αν γίνεται πρόβλημα; Σύμφωνα με τον Klapow, αν είστε απασχολημένοι με σκέψεις για το σεξ σε σημείο που επηρεάζουν την ικανότητά σας να εργάζεστε, να σπουδάζετε, να διατηρείτε σχέσεις ή να έχετε κοινωνική ζωή, αυτό είναι ”κόκκινο σημαιάκι”.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο ορισμός του «σεξουαλικού εθισμού» είναι λεπτός και λεπτός — στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει επίσημη ιατρική διάγνωση γι’ αυτόν.

Διάβασε ακόμα: Σοκ από έκθεση για τις παρενέργειες γνωστού φαρμάκου – προκαλεί επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, ακόμα και παιδοφιλία!

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μην βιαστείτε να χαρακτηρίσετε ένα άτομο ως σεξουαλικά εθισμένο ή μια δεδομένη συμπεριφορά ως ένδειξη σεξουαλικού εθισμού. Μερικές φορές, κάτι που μοιάζει με σεξουαλικό εθισμό από την οπτική γωνία ενός ατόμου είναι απλώς μια φυσιολογική, υγιής υψηλή σεξουαλική επιθυμία.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ενδεικτικά σημάδια που μπορούν να υποδηλώνουν ότι αντιμετωπίζετε ψυχαναγκαστική σεξουαλική συμπεριφορά. Παρακάτω, θα δείτε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους δείκτες εθισμού μέσω των Klapow και Wish:

  1. Τροποποίηση της καθημερινότητάς σας ώστε να μπορείτε να κάνετε σεξ ακόμα και όταν υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα (έλλειψη επαγγελματικών, σχολικών, οικογενειακών και κοινοτικών υποχρεώσεων)

2. Επιλογή σεξουαλικής δραστηριότητας αντί της εργασίας, του χρόνου με την οικογένειά σας και άλλων υποχρεώσεων σε τακτική βάση

3. Αίσθημα απορύθμισης, ευερεθιστότητας, απογοήτευσης και θυμού όταν η σεξουαλική δραστηριότητα δεν είναι επιλογή (επειδή δεν μπορείτε να ρυθμίσετε τη διάθεσή σας ελλείψει σεξουαλικής δραστηριότητας)

4. Εμπλοκή σε επικίνδυνες συμπεριφορές για την εκπλήρωση σεξουαλικών επιθυμιών (όπως απιστία ή σεξ χωρίς προστασία)

5. Η συχνότητα της ανάγκης σας για αυνανισμό συνεχίζει να αυξάνεται

6. Δυσκολία συγκέντρωσης επειδή χάνετε τον ύπνο σας λόγω αυνανισμού ή αναζήτησης στο Διαδίκτυο για πορνογραφία

7. Επαναλαμβανόμενη παραβίαση του νόμου προκειμένου να επιδιώξετε τις σεξουαλικές σας επιθυμίες

Διάβασε ακόμα: Eρευνα: Αυτές είναι οι τέσσερις κατηγορίες εραστών – μεταξύ αυτών και μία που κάνει σεξ 10 φορές την εβδομάδα! Μάθε σε ποια ανήκεις

Ο Wish δηλώνει ότι ο σεξουαλικός εθισμός συχνά χαρακτηρίζεται από μια συνεχή ανάγκη επέκτασης των σεξουαλικών σας δραστηριοτήτων. Δεν διαφέρει από τον εθισμό στα ναρκωτικά, όπου πρέπει να αυξάνετε συνεχώς τη δόση της ουσίας για να βιώσετε τα ίδια ευχάριστα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθετε την ανάγκη να ενσωματώσετε περισσότερα στοιχεία κινδύνου στη σεξουαλική σας ζωή για περισσότερη συγκίνηση ή να χρειαστεί να αναζητήσετε ολοένα και πιο σκληρή πορνογραφία για να φτάσετε σε οργασμό.

«Ο εγκέφαλος και το σώμα μας θελουν ποικιλία», προσθέτει. «Φανταστείτε να έπρεπε να τρώτε το αγαπημένο σας γεύμα τρεις φορές την ημέρα, κάθε μέρα. Αυτή η απώλεια ευχαρίστησης δημιουργεί μια παρόρμηση για κάτι νέο. Ανεξάρτητα από την επόμενη επιλογή, και αυτή η επιλογή πιθανότατα θα πάψει να είναι τόσο ικανοποιητική και, ως αποτέλεσμα, οι άνδρες παγιδεύονται σε έναν ατελείωτο κύκλο».

Ακόμα κι αν ορισμένα από τα προαναφερθέντα σημάδια σας ακούγονται οικεία, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο σεξουαλικός εθισμός δεν είναι κάτι που πρέπει να αυτοδιαγνωστεί.

Η Wish επισημαίνει ότι μπορεί να παραβλέπετε ένα ιατρικό ζήτημα, όπως μια ψυχική διαταραχή ή μια ορμονική ανισορροπία, στη ρίζα του εθισμού σας. Προηγούμενες εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων των τραυματικών, θα μπορούσαν επίσης να αποτελούν μέρος της εικόνας – πράγματα που πιθανότατα αντιμετωπίζονται καλύτερα με τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Το συμπέρασμα; Αν οι σεξουαλικές σας σκέψεις και δραστηριότητες επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή σας με οποιονδήποτε τρόπο, τότε ίσως είναι καιρός να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε αυτούς τους ψυχαναγκασμούς.

Αν δεν είναι, πάρτε μια βαθιά ανάσα και να ξέρετε ότι αυτές οι συχνές άτακτες σκέψεις είναι απολύτως φυσιολογικές – στην πραγματικότητα, απλώς υποδεικνύουν μια υγιή, ενεργή σεξουαλική ορμή.

Ad

spot_img

Άλλες Ειδήσεις

Μοιράσου το