Δριμύ ψύχος, αρνητικές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι: Πού θα χιονίσει τις επόμενες ώρες – Η πρόβλεψη για την Αττική

Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από το απόγευμα της Κυριακής με πολλές περιοχές της χώρας να έχουν ντυθεί στα λευκά την ώρα που σημειώνεται ισχυρό κύμα ψύχους και ισχυροί άνεμοι.

Μποφόρ και ισχυρές καταιγίδες σάρωσαν πολλές περιοχές της χώρας, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στην Αλεξανδρούπολη, όπου ανεμοστρόβιλος παρέσυρε αυτοκίνητα και ξερίζωσε δέντρα. Ανάλογη εικόνα και στο Μεσολόγγι, ενώ στην Πάτρα η θάλασσα κυριολεκτικά βγήκε στην στεριά.

Σταδιακά η κατάσταση αλλάζει, με τους θυελλώδεις ανέμους να δίνουν τη θέση τους στα δριμύ ψύχος και τις χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες.

Η πρόγνωση από την Αναστασία Τυράσκη

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο του ΕΡΤnews, Αναστασία Τυράσκη, τις επόμενες ώρες αναμένεται να συνεχιστεί η πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, και σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα.

Από την Κυριακή το βράδυ αναμένονται αρνητικές θερμοκρασίες σε όλη τη βόρεια χώρα και σε κάποιες περιοχές, όπως η Φλώρινα, να πέσει και πολύ κάτω από το μηδέν, φτάνοντας ακόμα και τους -10 και από τα ξημερώματα ακόμα χαμηλότερα.

Επιπλέον, αναμένονται χιόνια και σε ακόμα χαμηλότερα υψόμετρα. Πιο συγκεκριμένα, τα χιόνια μετατοπίζονται ανατολικότερα και αναμένεται χιονοπτώσεις στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, από το βράδυ κυρίως.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα βρεθεί και η Εύβοια, αλλά και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Τη Δευτέρα αναμένεται να χιονίσει σε χαμηλά υψόμετρα, ακόμη και σε νησιά του Βορείου Αιγαίου, όπως η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Σκύρος και η Εύβοια, ενώ ταυτόχρονα αναμένονται χιονοπτώσεις σε ημιορεινές περιοχές, ακόμη και στην Πελοπόννησο, στα ημιορεινά της Κρήτης, ίσως και στα ημιορεινά των Κυκλάδων.

Όπως ανέφερε η Αναστασία Τυράσκη, οι ποσότητες χιονιού που θα πέσουν δεν θα είναι μεγάλες, ενώ το φαινόμενο γενικά θα έχει μικρή διάρκεια.

Στην Αττική φαίνεται ότι δεν θα δούμε χιόνια, παρά μόνο μικρή ποσότητα πιθανότατα στην Πάρνηθα. Ωστόσο, αναμένεται τσουχτερό κρύο. Η Δευτέρα θα είναι η πιο κρύα μέρα, αλλά το πιο κρύο πρωινό θα είναι το πρωί της Τρίτης που αναμένονται και αρνητικές θερμοκρασίες όχι μόνο στα βόρεια προάστια, αλλά ίσως και στο κέντρο της Αθήνας με το θερμόμετρο να φτάνει τους 0 βαθμούς.

Χιονισμένο τοπίο στη Φλώρινα – Δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα τα σχολεία

Ένα μαγευτικό χιονισμένο τοπίο αντίκρισαν κάτοικοι και επισκέπτες στη Φλώρινα το πρωί της Κυριακής, το οποίο προκάλεσε η έντονη χιονόπτωση. Κατά τις μεσημεριανές ώρες η χιονόπτωση σταμάτησε, ωστόσο το κρύο είναι τσουχτερό και όσο περνούν οι ώρες η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει περισσότερο.

Τα σχολεία τη Δευτέρα στους δήμους της Φλώρινας, του Αμυνταίου και των Πρεσπών δεν θα λειτουργήσουν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και κυρίως λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ιδιαίτερα προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν, καθώς τα μηχανήματα αποχιονισμού και οι αλατιέρες δουλεύουν ακατάπαυστα, προκειμένου να διατηρήσουν τα δίκτυα ανοικτά ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα ορεινά τοπικά διαμερίσματα της περιοχής της Φλώρινας, όπως επίσης και στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας Πισοδερίου, το οποίο ξεκίνησε και επίσημα να λειτουργεί με όλες τις πίστες ευρωπαϊκών προδιαγραφών που διαθέτει.

Χιόνια σε Δυτική Μακεδονία και Χαλκιδική

Στη Σαμαρίνα Γρεβενών έπεσαν τα πρώτα χιόνια στη Δυτική Μακεδονία. Αυτήν την ώρα παρατηρείται μια ασθενή χιονόπτωση, χωρίς να δημιουργούνται ιδιαίτερα προβλήματα.

Αναμένεται να ακολουθήσει κύμα ψύχους με τους οδηγούς που κινούνται προς τα ορεινά να οφείλουν να είναι προσεκτικοί.

Στην Αρναία Χαλκιδικής σημειώθηκε χιονόπτωση το απόγευμα της Κυριακής με το κρύο να είναι τσουχτερό. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να επιδεινωθούν και οι χιονοπτώσεις θα γίνουν πιο ισχυρές.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας το Μεσολόγγι

Λόγω των θυελλωδών ανέμων ξηλώθηκαν μεταλλικές κατασκευές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα μία τσίγκινη πέργκολα, η οποία παρασύρθηκε, έπεσε πάνω σε ευκάλυπτο και στη συνέχεια κατέληξε στη μέση του δρόμου.

Τέντες και υπόστεγα υποχώρησαν, δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν πάνω σε τραπεζοκαθίσματα, σε ομπρέλες και άλλο εξωτερικό εξοπλισμό των καταστημάτων της λιμενικής ζώνης του Μεσολογγίου. Ζημιές καταγράφηκαν και σε παιδότοπους σε παρακείμενα καταστήματα.

Στα σημεία επιχείρησαν η Πυροσβεστική με τη συνδρομή προσωπικού της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Μεσολογγίου και του Λιμενικού Ταμείου της πόλης, απομάκρυναν τα πεσμένα δένδρα και αντικείμενα, αποκαθιστώντας την κυκλοφορία στους γύρω δρόμους.

Δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, καθώς οι θαμώνες των καταστημάτων βρίσκονταν στο εσωτερικό τους λόγω της καταρρακτώδης βροχή που έπεφτε εκείνη την ώρα στην λιμενική ζώνη του Μεσολογγίου.

Καταστροφές από ανεμοστρόβιλο σε καλλιέργειες στη Ζαχάρω

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου από την περιοχή του Γιαννιτσοχώρι στον δήμο Ζαχάρως, καθώς προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην αγροτική παραγωγή, ιδιαίτερα σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και κηπευτικών καλλιέργειες, ενώ μεγάλες ζημιές έχει υποστεί και το κοιμητήριο της τοπικής κοινότητας.

Επιπλέον, εξαιτίας του ανεμοστρόβιλου Ι. Χ. αυτοκίνητο που κινούνταν επί της εθνικής οδού Πύργου – Κυπαρισσίας ανατράπηκε από τον ανεμοστρόβιλο, χωρίς ευτυχώς η 37χρονη οδηγός να υποστεί σοβαρό τραυματισμό, καθώς κατάφερε παρά το αρχικό σοκ, να απεγκλωβιστεί από το αυτοκίνητο και στη συνέχεια να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Νωρίτερα, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, σύμφωνα με το οποίο αναμένονται από σήμερα το απόγευμα (Κυριακή 11-01-26) στη χώρα έντονο κύμα ψύχους, ισχυροί βόρειοι άνεμοι και χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της βόρειας κυρίως Ελλάδας.

Πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα πνέουν κατά τόπους έως και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (12-01-26) ενω χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α. Στα ορεινά – ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Εύβοιας.

β. Από τη νύχτα σε πεδινές περιοχές της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, στις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Χαλκιδικής, τα ανατολικά τμήματα της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης καθώς και σε νησιά του βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σποράδες).

γ. Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε πεδινές περιοχές της Εύβοιας (κυρίως στα ανατολικά τμήματά της) και τα ορεινά – ημιορεινά των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν, πριν το μεσημέρι της Δευτέρας (12-01-26) στα βόρεια και από τις απογευματινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές εκτός των ορεινών – ημιορεινών της Κρήτης όπου θα συνεχιστούν μέχρι και το πρωί της Τρίτης (13-01-26).

 

Ad

spot_img

Άλλες Ειδήσεις

Μοιράσου το