Αυτό είναι το μαγικό τρικ για να πείθεις κάποιον που διαφωνεί μαζί σου, λένε οι ψυχολόγοι

Όταν έχουμε μια διαφωνία με κάποιον, είτε είναι ο σύντροφός σας, συνάδελφος στη δουλειά ή μέλος της οικογένειας, σκεφτόμαστε συνήθως: «Ποια είναι μερικά αντικειμενικά γεγονότα που δε μπορούν να αρνηθούν;» Πιστεύουμε ότι αν χρησιμοποιήσουμε απλώς τα σωστά γεγονότα, οι άλλοι δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να συμφωνήσουν μαζί μας.

Τελικά αυτό αποδεικνύεται πως είναι είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους μύθους σχετικά με την επιρροή ή την πειθώ, λέει ο Kurt Gray, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Chapel Hill.

«Ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε είναι ότι πιστεύουμε ότι τα γεγονότα είναι ισχυρά και ότι επηρεάζουν τους ανθρώπους», λέει ο Γκρέι.

Κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην πολιτική: Ακόμη και όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν τα ευρήματα μιας έρευνας και τις μελέτες που υποστηρίζουν έναν ισχυρισμό, επιλέγουν να μην το πιστέψουν, σύμφωνα με μια έκθεση του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Management.

«Λέτε τα γεγονότα σας στο άλλο άτομο και στη συνέχεια εκείνοι λένε: Λοιπόν αυτά δεν είναι σωστά. Αυτά δεν είναι αλήθεια. Αυτά είναι φτιαγμένα», λέει. «Επειδή ζούμε σε διαφορετικά οικοσυστήματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με το ποια γεγονότα είναι αληθινά, τα γεγονότα δεν έχουν την ίδια βαρύτητα που θα μπορούσαν να είχαν παλαιότερα».

Πώς μπορούμε λοιπόν να επηρεάσουμε πραγματικά κάποιον που διαφωνεί μαζί μας;

Ας ξεκινήσουμε αρχικά βλέποντάς τους ως όχι τόσο διαφορετικούς από εμάς.

H “σύνδεση” με κάποιον δεν είναι εύκολη υπόθεση
Για να γεφυρώσετε τις διαφορές κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, πρέπει πραγματικά να προσπαθήσετε να κατανοήσετε τους φόβους του άλλου ατόμου.

«Τόσο συχνά πηγαίνουμε σε αυτές τις συζητήσεις και δεν είναι συζήτηση», λέει ο Γκρέι. «Είναι μια ευκαιρία να κερδίσεις πόντους ή να προσπαθήσεις να κάνεις τον άλλον να φαίνεται ανόητος. Μια πραγματική συνομιλία είναι κάτι όπου κάνεις ερωτήσεις».

Ο Γκρέι συνιστά να κάνετε τα εξής βήματα για να έχετε καλύτερες συνομιλίες με ένα άτομο με το οποίο διαφωνείτε:

Προσπαθήστε να κατανοήσετε τα κίνητρά τους: Κάντε ερωτήσεις και εκφράστε γνήσια περιέργεια για το πώς κατέληξαν στο συμπέρασμά τους.
Ακόμα κι αν δεν συμφωνείτε με την άποψή τους, μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι κατανοείτε πώς έφτασαν στο συμπέρασμα αυτό.

Δώστε έμφαση στην προσωπική σας σχέση: Ανοιχτείτε και πείτε τους γιατί διαφωνείτε μαζί τους σε προσωπικό επίπεδο. «Το να δημιουργείς μια σύνδεση με κάποιον, να τον βλέπεις ως συνάνθρωπο, νομίζω ότι πάει πολύ», λέει ο Γκρέι.

Στο τέλος και οι δύο θα νιώσετε καλύτερα, αν προσπαθήσετε να καταλάβετε ο ένας τον άλλον.

«Η νούμερο ένα συμβουλή μου είναι ότι αν μπεις σε αυτές τις συζητήσεις προσπαθώντας να κερδίσεις, έχεις ήδη χάσει, γιατί κανείς δεν παραδέχεται ποτέ την ήττα του», λέει ο Kurt Gray.

«Αντίθετα, μπορείτε να προσπαθήσετε να καταλάβετε».

Ad

spot_img

Άλλες Ειδήσεις

Μοιράσου το