Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει συναισθηματικά ανώριμους ανθρώπους: Παίρνουν αμυντική στάση με την παραμικρή κριτική, εκτρέπουν συνεχώς τις ευθύνες και μετά προσπαθούν να σας ενοχοποιήσουν ώστε να τους λυπηθείτε.
Είτε είναι στην προσωπική είτε στην επαγγελματική σας ζωή, η επικοινωνία μαζί τους μπορεί να είναι μια πραγματική μάχη.
Οι ειδικοί στην ψυχολογία της επικοινωνίας επισημαίνουν πως αν δεν είστε προσεκτικοί, μπορεί να δείξετε την εντύπωση ότι είστε συναισθηματικά ανώριμοι. Και υπάρχουν 12 συγκεκριμένες φράσεις που θα ”προδώσουν” αυτόν που τις χρησιμοποιεί. Ποιές είναι αυτές;
- «Δεν φταίω εγώ».
Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά ανώριμοι συχνά δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους όταν κάτι πάει στραβά. Τι κάνουν λοιπόν; Απαλλάσσονται από καταστάσεις δηλώνοντας αμέσως ότι δεν φταίνε. - «Αν δεν το είχες κάνει αυτό, δεν θα είχε συμβεί».
Ένα συναισθηματικά ανώριμο άτομο θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να μην αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Μια κλασσική τακτική είναι να φαίνεται ότι εσείς έχετε άδικο κι όχι αυτοί. - «Δεν χρειάζεται να σου εξηγώ».
Είναι ένας τρόπος για να αποφύγει κανείς οποιαδήποτε πραγματική ευθύνη ή γνήσια επικοινωνία με το άτομο με το οποίο συναναστρέφεται. - «Αντιδράς υπερβολικά».
Είναι μια κλασσική περίπτωση gaslighting, όπως λένε οι αμερικανοί. Με άλλα λόγια προσπαθούμε να μεταφέρουμε ξανά την ευθύνη. Το μήνυμα που στέλνουν όσοι το χρησιμοποιούν: Εσύ είσαι το πρόβλημα, όχι εγώ. - «Ναι, καλά».
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή την απλή φράση για να πουν, «Τελείωσα τη συζήτηση». Είναι μια συναισθηματικά ανώριμη μέθοδος για να κλείσετε τα μονοπάτια επικοινωνίας και μεταφορικά να απομακρυνθείτε από οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση. - «Τι λες καλέ τώρα; Εγώ δεν το είπα ποτέ αυτό!»
Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά ανώριμοι ”ξαναγράφουν” την πραγματικότητα, τόσο για τον εαυτό τους όσο και για τους άλλους. Όταν κάποιος λέει κάτι τέτοιο, συνήθως προσπαθεί να αποφύγει την ευθύνη και να σας κάνει να σκεφτείτε ότι κάτι άλλο συνέβη. - «Είναι δικό σου πρόβλημα, όχι δικό μου».
Σε αυτή την περίπτωση, οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι απομακρύνονται από οποιοδήποτε περίπλοκο ζήτημα πετώντας το σε κάποιον άλλο και απορρίπτοντας κάθε ευθύνη. Είναι το τέλειο παράδειγμα μεταβίβασης ευθυνών. - «Κάνεις τόση φασαρία για το τίποτα!»
Άλλο ένα παράδειγμα ακύρωσης άλλων ανθρώπων και αυτό που χρησιμοποιείται τόσο σε προσωπικές όσο και σε επαγγελματικές σχέσεις. Λέγοντας φράσεις όπως αυτή, ένα συναισθηματικά ανώριμο άτομο απορρίπτει τις ανησυχίες και τις απόψεις του άλλου ατόμου και υποτιμά την αντίδρασή του. - «Μιλάς για το παρελθόν».
Συνήθως είναι καλύτερο να εστιάσετε στο μέλλον. Αλλά οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι συχνά κατηγορούν τους ανθρώπους που αναφέρουν τα λάθη τους ότι μιλούν για το παρελθόν. Δεν θέλουν να μάθουν από τα λάθη τους και δεν θέλουν μια ειλικρινή συζήτηση για οτιδήποτε συμβαίνει. Θέλουν να προχωρήσουν χωρίς να ασχοληθούν με το θέμα. - «Απλά αστειεύτηκα!»
Μπορεί να ακούγεται σαν να προσπαθούν να εξομαλύνουν τα πράγματα, αλλά στην πραγματικότητα είναι περισσότερο ένας τρόπος να ασκήσουν κριτική σε κάποιον και μετά να αποστασιοποιηθούν από τη δήλωσή του. - «Εσύ πάντα»/«Ποτέ…»
Οι συναισθηματικά ανώριμοι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά ευρείες γενικεύσεις. Αντί να συμμετάσχουν σε εποικοδομητική ειλικρινή συνομιλία ή να χρησιμοποιήσουν συγκεκριμένα παραδείγματα, θα εκδώσουν μια γενική καταγγελτική δήλωση και θα τη χρησιμοποιήσουν για να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση. - «Μα όλοι το κάνουν!»
Αν υπάρχει μια φράση που πραγματικά ακούγεται σαν να την είπε ένα παιδί, είναι αυτή. Πόσοι από εμάς χρησιμοποιήσαμε το επιχείρημα «όλα τα παιδιά το κάνουν» προσπαθώντας —συνήθως μάταια— να πείσουμε τους γονείς μας να μας επιτρέψουν να κάνουμε κάτι; Αλλά και οι συναισθηματικά ανώριμοι ενήλικες το χρησιμοποιούν.Είναι άψογοι κι αν έχουν κάνει κάτι λάθος, θα δικαιολογηθούν ότι απλώς πήγαιναν μαζί με το πλήθος.