Οι έρευνες για τη συντριβή του αεροπλάνου της Air India εξετάζουν τα ιατρικά αρχεία των πιλότων, καθώς φέρεται ότι ένας από αυτούς είχε κατάθλιψη και προβλήματα ψυχικής υγείας.
Ο κυβερνήτης Sumeet Sabharwal, ένας έμπειρος πιλότος με περισσότερες από 8.200 ώρες στο πιλοτήριο, ήταν ο κυβερνήτης του Boeing 787 Dreamliner, όταν αυτό έπεσε σε μια κατοικημένη περιοχή, που ονομάζεται Meghani Nagar, σκοτώνοντας 241 άτομα και στοιχίζοντας τη ζωή σε 19 ακόμη άτομα στο έδαφος.
Δευτερόλεπτα μετά την απογείωση στις 12 Ιουνίου, δύο διακόπτες καυσίμου στο πιλοτήριο της πτήσης 171 της Air India απενεργοποιήθηκαν λίγο μετά την απογείωση, με αποτέλεσμα μια καταστροφική απώλεια ισχύος και τη συντριβή του αεροσκάφους στο έδαφος.
Η «λειτουργία κλειδώματος» των διακοπτών σήμαινε ότι οι πιλότοι έπρεπε να τους σηκώσουν πριν αλλάξουν τη θέση τους, δεν είναι απλά κουμπιά που μπορούν να απενεργοποιηθούν κατά λάθος.
Τώρα, οι έρευνες για την τραγική συντριβή έχουν αρχίσει να αναλύουν τη συμπεριφορά του πιλότου.
Ο Mohan Ranganathan, κορυφαίος ειδικός στην ασφάλεια της αεροπορίας στην Ινδία, αποκάλυψε ότι «αρκετοί» πιλότοι της Air India φέρονται να επιβεβαίωσαν ότι ο έμπειρος πιλότος παρουσίαζε ψυχολογικά προβλήματα.
Μιλώντας στην Daily Telegraph, ισχυρίστηκε: «Είχε πάρει άδεια από τις πτήσεις τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια για λόγους υγείας.
Ο κυβερνήτης Sabharwal φέρεται επίσης να πήρε άδεια πένθους μετά τον θάνατο της μητέρας του.
Στο Powai της Βομβάης, ένας από τους πρώην συναδέλφους του Sabharwal τον περιέγραψε ως «απόλυτο κύριο» λέγοντας στο δημοσίευμα ότι πίστευε ότι «σκέφτεται στην πραγματικότητα την πρόωρη συνταξιοδότηση τα επόμενα δύο χρόνια», με σχέδια να φροντίσει τον ηλικιωμένο πατέρα του, ηλικίας 90 ετών.
Την Κυριακή, μια προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσαν οι ινδικές αρχές οδήγησε σε ερωτήματα σχετικά με το γιατί ο πιλότος θα απενεργοποιούσε χειροκίνητα τους διακόπτες – και αν επρόκειτο για σκόπιμη πράξη ή για καταστροφικό λάθος.

Η έκθεση ανέφερε: «Στην ηχογράφηση φωνής στο πιλοτήριο, ακούγεται ένας από τους πιλότους να ρωτάει τον άλλον: ”γιατί έκοψες την παροχή;”, με τον άλλο πιλότο να απαντά ότι δεν το έκανε».
Ο συγκυβερνήτης πετούσε το αεροσκάφος κατά τη στιγμή της απογείωσης, ενώ ο κυβερνήτης παρακολουθούσε.
Η έκθεση πρόσθεσε ότι οι διακόπτες επανήλθαν σε «λειτουργία» δευτερόλεπτα αργότερα.
Ο ένας από τους κινητήρες είχε ξανανάψει, αλλά δεν είχε ανακτήσει ισχύ ενώ ο άλλος βρισκόταν στη διαδικασία ανάκτησης ισχύος.
Στο σημείο της συντριβής, οι διακόπτες βρέθηκαν στη θέση «λειτουργίας».
Πριν από την πτήση, και οι δύο πιλότοι είχαν επαρκή περίοδο ανάπαυσης και κρίθηκαν «ικανοί προς λειτουργία» μετά από δοκιμή αναλυτή αναπνοής, ανέφερε η έκθεση.
Δεν υπήρχαν επικίνδυνα εμπορεύματα στο αεροπλάνο και το βάρος ήταν «εντός επιτρεπόμενων ορίων».
Δείγματα καυσίμων που ελήφθησαν από τις δεξαμενές ελέγχθηκαν και βρέθηκαν «ικανοποιητικά» και δεν παρατηρήθηκε «σημαντική δραστηριότητα πτηνών» μέσα και γύρω από την τροχιά πτήσης του αεροσκάφους.
Ωστόσο, ο κ. Ranganthan είχε υπονοήσει ότι μπορεί να ήταν σκόπιμο.
Κάθε μοχλός καυσίμου πρέπει να τραβηχτεί προς τα πάνω για να ξεκλειδωθεί, πριν μπορέσει να αναστραφεί και διαθέτουν επίσης επιπλέον προστατευτικά στηρίγματα για προστασία από τυχόν χτυπήματα.
Εξηγώντας ότι πίστευε ότι «έπρεπε να γίνει χειροκίνητα», ο κ. Ranganathan δήλωσε στο NDTV για τους μοχλούς καυσίμου: «Οι επιλογείς καυσίμου δεν είναι συρόμενου τύπου.
«Θα πρέπει να τους τραβήξουν έξω ή να τους μετακινήσουν προς τα πάνω ή προς τα κάτω, οπότε δεν τίθεται το ερώτημα αν κινήθηκαν ακούσια από τη θέση απενεργοποίησης. Είναι περίπτωση σκόπιμης χειροκίνητης επιλογής».
Αργότερα είπε ότι «τίποτα άλλο» δεν θα εξηγούσε γιατί και οι δύο διακόπτες μετακινήθηκαν στη θέση απενεργοποίησης αμέσως μετά την απογείωση, ισχυριζόμενος: «Έπρεπε να γίνει σκόπιμα».
Όταν ρωτήθηκε αν υπονοούσε ότι ένας από τους πιλότους «σκόπιμα» απενεργοποίησε τον μοχλό καυσίμου, ενώ γνώριζε πλήρως την πιθανότητα σύγκρουσης, απάντησε: «Απολύτως».
Πηγή: Daily Mail
AMEΣΩΣ ΜΕΤΑ: Tα 10 πιο τραγικά αεροπορικά δυστυχήματα στην ιστορία