Οι συνταγές που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη εμφανίζονται σε όλο το Facebook. Αλλά αυτό δεν είναι το απίστευτο. Είναι το γεγονός ότι πραγματικοί άνθρωποι κάθονται και τις φτιάχνουν. Μερικές φορές μάλιστα, απολαμβάνουν το αποτέλεσμα!
Άλλοι πάλι δεν συνειδητοποιούν καν ότι φτιάχνουν ένα πιάτο από μια συνταγή που έχει γράψει ένα ρομπότ.
Κοίταξα μερικές σελίδες στο Facebook. Δημοσιεύουν κάτι που φαίνεται να είναι συνταγές από AI, πλαισιωμένες από εικόνες επίσης από AI. (Υπάρχουν φωτογραφίες που κάνουν μπαμ ότι είναι ΑΙ: Δόντια που λείπουν περίεργα πάνω σε ένα πιρούνι, ή δάχτυλα με περίεργο σχήμα και παραμορφωμένες άκρες.)
Επικεντρώθηκα στη Lora Chef, μια σελίδα στο Facebook με περισσότερους από 150.000 ακόλουθους. Είναι μία από τις πολλές παρόμοιες σελίδες συνταγών με λειτουργίες AI. Η φωτογραφία προφίλ της σελίδας απεικονίζει μια ελκυστική μελαχρινή γυναίκα. Συνδέεται επίσης με έναν ιστότοπο, ο οποίος προσφέρει εγγραφή για ένα ενημερωτικό δελτίο συνταγών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σύμφωνα με την ενότητα «σχετικά» της σελίδας, οι διαχειριστές της βρίσκονται σε Μαρόκο και Τουρκία. Τρέχα γύρευε…
Η Lora Chef δημοσιεύει μια νέα συνταγή στο Facebook περίπου μία φορά την ώρα, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες, συνταγές. (Σταμάτησα το scrolling όταν έφτασα στον Δεκέμβριο, αλλά η σελίδα δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2024.
Όλες οι εικόνες έχουν παρόμοια εμφάνιση. Συγκεκριμένα, σχεδόν όλα τα πιάτα έχουν την ίδια μπεζ σάλτσα πάνω από το φαγητό – συνήθως σε ένα κουτάλι, ένα πιρούνι, ξυλάκια ή κάτι άλλο που μόνο η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να φανταστεί. Η σάλτσα είναι περίεργα ίδια σε όλα τα πιάτα, αλλά στους τίτλους τους, οι συνταγές την αναφέρουν κάθε φορά διαφορετικά: ως σάλτσα σκόρδου, λευκή σάλτσα, σάλτσα κρέμας, σάλτσα ντιπ με σκόρδο κ.λπ.
Τα πιάτα φαίνονται αρκετά ελκυστικά και πολλά από αυτά έχουν σχόλια από πραγματικούς ανθρώπους που εκφράζουν πράγματα όπως “νόστιμο!” ή λέγοντας ότι θα ήθελαν να το δοκιμάσουν. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι κάνουν tag έναν φίλο στα σχόλια – ίσως το προτείνουν σε έναν σύζυγο για δείπνο.
Ο χρήστης Jacq Dolittle σχολίασε ότι η φίλη του είχε φτιάξει το «ψητό μπολ με κοτόπουλο και μπρόκολο με κρεμώδη σάλτσα σκόρδου». Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς αναρτήσεις της σελίδας, με περισσότερα από 2.600 σχόλια και 25.000 κοινοποιήσεις στο Facebook. Είπε ότι έγινε λίγο flat σαν γεύση, αλλά όχι κακό τελικά. «Έχω ακούσει ότι οι συνταγές τεχνητής νοημοσύνης είναι πάντα λίγο άστοχες, LOL», έγραψε.
Άλλα πιάτα φαινόταν να έχουν κάποια προβλήματα.
Σε μια δημοφιλή συνταγή κοτόπουλου με κρούστα παρμεζάνας, πολλά σχόλια ανέφεραν ότι το κοτόπουλο έπρεπε να τηγανιστεί, όχι να ψηθεί, για να επιτευχθεί το είδος της καφέ κρούστας
Η τεχνητή νοημοσύνη, φαίνεται, είναι ικανή να παράγει αποδεκτές συνταγές για κοινά πιάτα. Αυτό είναι λογικό – υπάρχουν πολλά σχετικά με το μαγείρεμα που επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά και τα ίδια βήματα τείνουν να ακολουθούν το ένα το άλλο στη διαδικασία. Αυτό είναι τέλειο για AI.
Όμως, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πάντα τόσο καλός σεφ. Η δημιουργία συνταγών είναι πολύπλοκη και δύσκολη δουλειά — οι μάγειρες δοκιμάζουν κάθε βήμα και χρησιμοποιούν τις γνώσεις τους για να αποφύγουν παγίδες.
Όσον αφορά τώρα το πόσο επικίνδυνο είναι το περιεχόμενο που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη στο Facebook, οι συνταγές σίγουρα δεν εχουν την ίδια βαρύτητα με την πολιτική παραπληροφόρηση ή οικονομική απάτη. Ομως υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που περνούν τα βράδια τους μαγειρεύοντας και τρώνε αυτές τις συνταγές.
Τι να πείς. Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα. Ελπίζω μόνο η συνταγή της κολοκυθόπιτας να μην είναι ΑΙ….