«Οι Ευρωπαίοι ακολουθούν το ελληνικό παράδειγμα και συνδράμουν στην αμυντική προστασία της Κύπρου», τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας, κ. Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλώντας στο MEGA το πρωί της Πέμπτης, σημειώνοντας ότι «η Τουρκία αυτή τη στιγμή είναι σε στρατηγική αμηχανία, ύστερα από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για στήριξη της Κύπρου».
Ο κ. Χατζηβασιλείου ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες αποτυπώνεται έμπρακτα μια ευρύτερη κινητοποίηση στην περιοχή, με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών δυνάμεων. Υπενθύμισε ότι, πέραν της ελληνικής πρωτοβουλίας, ανταποκρίθηκαν και άλλοι εταίροι, αναφέροντας ότι κινήθηκαν οι Βρετανοί, έστω και με καθυστέρηση, ενώ ανέφερε και το παράδειγμα της Γαλλίας, η οποία στέλνει το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» με ολλανδική συνοδεία. Όπως είπε, «η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει ότι ο χάρτης ανασχεδιάζεται και ότι, στην πράξη, δημιουργούνται νέοι συσχετισμοί».
Στο ίδιο πλαίσιο, σχολιάζοντας τη στάση της Άγκυρας, σημείωσε ότι η Τουρκία αναζητεί εδώ και καιρό ρόλο μεσολαβητή, «τον οποίον για την ώρα δεν φαίνεται να μπορεί να τον αναλάβει» ώστε «να βοηθήσει το Ιράν». Τόνισε ακόμη ότι, σε περίπτωση που στο Ιράν προκύψει μια πιο μεταρρυθμιστική και συνεννοήσιμη ηγεσία, η Τουρκία ενδέχεται να υποστεί γεωπολιτική απώλεια, καθώς θα δυσκολευθεί να προβάλει τον εαυτό της ως «γεφυροποιό Ανατολής και Δύσης». Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε πρόσθετους παράγοντες που δυσκολεύουν την τουρκική εξίσωση, όπως τα σενάρια ενίσχυσης των Κούρδων στα σύνορα Ιράν–Ιράκ.
Αναφερόμενος στη συνολική εικόνα της κρίσης, ο κ. Χατζηβασιλείου εκτίμησε ότι «δημιουργείται μια νέα αρχιτεκτονική γεωπολιτικής στη Μέση Ανατολή» και πως, ό,τι κι αν συμβεί την επόμενη μέρα, «τα πράγματα δεν θα είναι ίδια, καθώς θα έχουμε μια νέα πραγματικότητα στον Κόλπο».
Όπως είπε, για το Ιράν διαμορφώνονται τρία βασικά σενάρια: το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης με πιθανή ακόμη και μια εμφύλια σύρραξη, η διατήρηση του σημερινού πλαισίου με έναν υπερσυντηρητικό ηγέτη αλλά και το σενάριο ενός πιο μεταρρυθμιστικού καθεστώτος, που θα μπορούσε να καταστεί πιο συνεργάσιμο με τη διεθνή κοινότητα.
Ο κ. Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι η παρούσα φάση του πολέμου θα κλείσει, όταν οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί διαπιστώσουν ότι έχει εξαντληθεί η βαλλιστική ικανότητα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, προσθέτοντας ότι το Ιράν, υπό πίεση, προχωρά σε ασύμμετρες απειλές προς χώρες της περιοχής, ανεξαρτήτως του βαθμού εμπλοκής τους. Όπως ανέφερε, αυτό γίνεται αφενός για να πιεστούν οι γείτονες να ζητήσουν διακοπή της επιχείρησης και αφετέρου για να πληγεί η εικόνα σταθερότητας και τουριστικής ανάπτυξης των αραβικών μοναρχιών του Κόλπου.
Τέλος, ο κ. Χατζηβασιλείου κάλεσε σε ψυχραιμία, σημειώνοντας ότι ήδη από την προηγούμενη σύγκρουση είχαν φανεί αποδυναμωμένοι οι πληρεξούσιοι του Ιράν.



