Το Ιράν πουλά βαλλιστικούς πυραύλους με αντάλλαγμα crypto!

Το Ιράν προσφέρει να πουλήσει προηγμένα οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων, drones και πολεμικών πλοίων σε ξένες κυβερνήσεις έναντι κρυπτονομισμάτων, σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία για να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Το Κέντρο Εξαγωγών Αμυντικού Υλικού του Ιράν, γνωστό ως Mindex, σημειώνει ότι είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί στρατιωτικά συμβόλαια που επιτρέπουν την πληρωμή σε ψηφιακά νομίσματα, καθώς και μέσω ανταλλαγών (μπάρτερ) και ιρανικών ριάλ, σύμφωνα με έγγραφα και όρους πληρωμής που ανέλυσαν η Financial Times.

Η προσφορά, που εισήχθη κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, φαίνεται να σηματοδοτεί μία από τις πρώτες γνωστές περιπτώσεις όπου ένα κράτος έχει δημόσια δηλώσει την προθυμία του να αποδεχθεί κρυπτονομίσματα ως πληρωμή για την εξαγωγή στρατηγικού στρατιωτικού υλικού.

Το Mindex, ένα κρατικό όργανο υπεύθυνο για τις εξαγωγές άμυνας του Ιράν στο εξωτερικό, αναφέρει ότι έχει πελατειακές σχέσεις με 35 χώρες και διαφημίζει κατάλογο όπλων που περιλαμβάνει βαλλιστικούς πυραύλους Emad, drones Shahed, πολεμικά πλοία κλάσης Shahid Soleimani και συστήματα αεράμυνας μικρής εμβέλειας.

Στην ιστοσελίδα του, που είναι διαθέσιμη σε πολλές γλώσσες, περιλαμβάνονται επίσης μικρά όπλα, ρουκέτες και αντιπλοϊκοί πύραυλοι, μερικοί από τους οποίους έχουν χρησιμοποιηθεί από υποστηριζόμενες από το Ιράν ένοπλες ομάδες στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με δυτικές κυβερνήσεις και εκθέσεις του ΟΗΕ.

Η ιστοσελίδα του Κέντρου MINDEX εμφανίζει λεπτομερή εικόνα του drone HESA Shahed 136 με την ένδειξη «M218» και κείμενο σε κυριλλική γραφή στη πτέρυγά του.

Το Ιράν κατετάγη 18ο στον κόσμο όσον αφορά τις κύριες εξαγωγές όπλων το 2024, πίσω από τη Νορβηγία και την Αυστραλία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στοκχόλμης για την Έρευνα της Ειρήνης. Το Atlantic Council ανέφερε το 2024 ότι το Ιράν βρισκόταν σε καλή θέση για να επωφεληθεί από την αδυναμία της Ρωσίας να εξάγει τον ίδιο όγκο όπλων όπως πριν, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Πηγή: euro2day.gr

Ad

spot_img

Άλλες Ειδήσεις

Μοιράσου το