Με τις απίστευτα ραγδαίες εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να καταλάβει κανείς τι — ή, πιο συγκεκριμένα, ποιος — είναι πραγματικός στις μέρες μας.
Οι «influencers AI» εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά κύματα, ξεγελώντας τους χρήστες κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι είναι πραγματικοί άνθρωποι με τις απίστευτα ζωντανές εικόνες και τα βίντεό τους.
Τα ευρήματα από την έρευνα και τις δοκιμές εικόνων του Getty Images VisualGSP αποκάλυψαν ότι το 68% των ανθρώπων «…δεν μπορούν να καταλάβουν εάν μια εικόνα δημιουργείται από AI. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για σαφή επισήμανση για το περιεχόμενο που δημιουργείται από AI…» Η επικεφαλής δημιουργικού του Getty Asia-Pacific, Kate Rourke, δήλωσε στο Stockhead.
Γνωρίζοντας αυτό, η εφημερίδα The Post πήγε στην Times Square για να δει αν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες μπορούσαν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ πραγματικών καλλονών και ψεύτικων bots.
Εδειξαν σε κάθε συμμετέχοντα έξι διαφορετικές εικόνες – τρεις φωτογραφίες πραγματικών influencers και τρεις μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που δημιουργήθηκαν από υπολογιστή – και ζητήθηκε να μαντέψουν ποιο ήταν ποιο.

Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά: Αποδεικνύεται ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους ανθρώπους να διακρίνουν μεταξύ του γνήσιου και του δημιουργημένου από υπολογιστή.
Κανένα άτομο δεν μπόρεσε να μαντέψει σωστά και τις έξι. Πολλοί περισσότεροι απέτυχαν παταγωδώς, δείχνοντας πόσο εύκολο είναι για τους προγραμματιστές λογισμικού να ξεγελάσουν ακόμη και τους τεχνολογικά καταρτισμένους νέους ώστε να πιστέψουν ότι αυτό που βλέπουν σε μια οθόνη είναι πραγματικό.
Εικόνα 1: Dina

Η Σουηδέζα influencer Dina καυχιέται ότι έχει περισσότερους από 172.000 ακόλουθους στο TikTok – αλλά η μελαχρινή καλλονή έχει πρόσφατα αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι είναι προιόν τεχνητής νοημοσύνης.
«Δεν είμαι δημιουργημένη από τεχνητή νοημοσύνη», επέμεινε σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο διαδίκτυο, λέγοντας ότι είναι απλώς «πολύ καλή στο μακιγιάζ».
Αλλά η πλειοψηφία των πεζών που εξέτασε η NYPost στο κουίζ πίστευε ότι η Ντίνα σχεδιάστηκε από έναν ειδικό στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, επικαλούμενη τη χρήση του Photoshop και των φίλτρων από την ίδια.
Αρκετοί έμειναν έκπληκτοι όταν έμαθαν ότι ήταν πράγματι ένα πραγματικό πρόσωπο. Μερικές φορές, φαίνεται ότι η αλήθεια είναι πραγματικά πιο παράξενη από τη μυθοπλασία.
Απάντηση: Πραγματικό μοντέλο
Εικόνα 2: Aitana Lopez

Η Aitana Lopez, ένα μοντέλο με τεχνητή νοημοσύνη, είναι δημιούργημα του Ισπανού προγραμματιστή λογισμικού Rubén Cruz.
Οι πραγματικές εταιρείες πληρώνουν το ψεύτικο μοντέλο για να διαφημίζει τα προϊόντα τους στο διαδίκτυο και ο Cruz κερδίζει τώρα έως και 10.900 δολάρια το μήνα.
Και ενώ τα αντικείμενα που προωθεί είναι αυθεντικά, θεωρείται ότι ένα σημαντικό μερίδιο των 372.000 ακολούθων της Aitana στο Instagram δεν γνωρίζουν ότι είναι απλώς ένας φανταστικός χαρακτήρας.
Η πλειοψηφία των ανθρώπων που ρωτήθηκαν στην Times Square δεν μπόρεσε επίσης να καταλάβει ότι η καλλονή ήταν ένα bot.
Απάντηση: AI Bot
Εικόνα 3: Ines Trocchia

Η Ιταλίδα Ines Trocchia, 30 ετών, είναι μια ακόμα πραγματική καλλονή, με σάρκα και οστά, που αντιμετωπίζει ”κατηγορίες” ότι αποτελεί δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης.
«Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι νομίζουν ότι είμαι μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε η Trocchia στα μέσα ενημέρωσης πέρυσι. «Είναι απόλυτη τρέλα για μένα».
Αρκετοί άνθρωποι στον δρόμο ήταν επίσης πεπεισμένοι ότι η Τρόκια φαινόταν πολύ καλή για να είναι αληθινή.
Απάντηση: Πραγματικό μοντέλο
Εικόνα 4: Gessica

Η τρίτη πραγματική καλλονή στο κουίζ της The Post ήταν η Βραζιλιάνα influencer Gessica Kayane.
Διαθέτει 19,5 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σκεπτικιστές.
Πρόσφατα, η Gessica αποκάλυψε ότι παρολίγο να της απαγορευτεί η επανείσοδός της στη Βραζιλία επειδή η φωτογραφία διαβατηρίου της δεν ταίριαζε με τις σέξι εικόνες της στο Instagram.
Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην ψηφοφορία ήταν εξίσου μπερδεμένοι, πιστεύοντας ότι η Gessica ήταν δημιούργημα ενός ειδικού στην Τεχνητή Νοημοσύνη.
Αρκετοί επεσήμαναν τους κυματιστούς κοιλιακούς του μοντέλου ως απόδειξη ότι δεν ήταν άνθρωπος.
Αλλά η influencer επιμένει ότι είναι η πραγματική – εκτός από μερικές διορθώσεις στο Photoshop, φυσικά.
Απάντηση: Πραγματικό μοντέλο
Εικόνα 5: Milla Sofia

Η Milla Sofia είναι δημιούργημα τεχνητής νοημοσύνης – ένα γεγονός που ο δημιουργός της δεν προσπαθεί να κρύψει.
Παρουσιάζεται ως το 24χρονο «εικονικό κορίτσι» από το Ελσίνκι της Φινλανδίας, με τα μπλε μάτια, κι έχει κάνει αίσθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο ανώνυμος δημιουργός του δήλωσε στην Independent ότι δεν προσπαθεί να προωθήσει μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς.
Ωστόσο, ίσως χρειαστεί να βελτιώσει τις δεξιότητές του, καθώς όλοι όσοι ρωτήθηκαν κατάφεραν σωστά να αναγνωρίσουν τη Milla ως Τεχνητή Νοημοσύνη.
Απάντηση: Ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης
Εικόνα 6: Mia Zelu

Οι φωτογραφίες της Mia από το τουρνουά τένις του Wimbledon είναι τόσο απίστευτα ζωντανές που κατάφερε να ξεγελάσει ακόμη και διάσημους αθλητές. Ο Ινδός σταρ του κρίκετ Rishabh Pant έχει κάνει like σε πολλές από τις αναρτήσεις της, οδηγώντας τους θαυμαστές να πιστέψουν ότι τον είχαν «ξεγελάσει».
«Ο Rishabh Pant νομίζει ότι αλληλεπιδρά με ένα πραγματικό κορίτσι, αγνοώντας εντελώς το γεγονός ότι πρόκειται για τεχνητή νοημοσύνη», επέκρινε κάποιος.
Αλλά αποδεικνύεται ότι ο Pant δεν είναι μόνος. Σχεδόν όλοι οι πεζοί που συμμετείχαν στο κουίζ της The Post πίστευαν ότι ήταν ένα πραγματικό μοντέλο.
Απάντηση: Τεχνητή Νοημοσύνη.
Πηγή: NYPost