in ,

Joaquin Phoenix

Ήμουν κάθαρμα κι εγωιστής όλη μου τη ζωή!

Ήξερα τον Joaquin Phoenix από τις ταινίες και τη δουλειά του. Τον θεωρώ από τους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του! Όμως τον γνώρισα πραγματικά μέσα από την αγάπη και το θαυμασμό που τρέφει γι΄αυτόν, η Καίτη Φαρμάκη, η Καιτούλα μου!

Έμαθα για την ακτιβιστική του δραστηριότητα, για τον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου, την κοινωνική αλλαγή…

Έμαθα πόσο ευαισθητοποιημένος είναι απέναντι στα δικαιώματα των ζώων, και πόσο σημαντικό είναι γι΄αυτόν να μας πείσει να ακολουθήσουμε κι εμείς τη vegan διατροφή!

Έμαθα ότι αντί να κάνει πρόβες για την ομιλία του στα Oscars, συνελήφθη σε διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή έξω από το Kαπητώλιο στην Washington, όπου βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει τις θέσεις του: “Η βιομηχανία κρέατος και η γαλακτοβιομηχανία είναι η τρίτη κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής! Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε σήμερα, τώρα και αύριο κάνοντας την επιλογή σας για το τι καταναλώνετε”!

Δεν μου προκάλεσε λοιπόν καμιά έκπληξη η ευχαριστήρια ομιλία του στα Oscars. Ήταν αυτό που περίμενα να ακούσω και ακόμη καλύτερο! Καθηλωτικός, αληθινός, συγκινητικός, κάποιες στιγμές και ανατριχιαστικός.

Η Καίτη έκανε τη μετάφραση της ομιλίας του, με εξαιρετική προσοχή κι ευαισθησία, για τo θαυμάσιο site της, anewlife.gr

“Κλέβω” τη μετάφρασή της, χωρίς τύψεις κι ενοχές… Αρκετές έχει ο Joaquin για τη συμπεριφορά όλων μας…

Γεια! Τι γίνεται;

Θεέ!!! Είμαι γεμάτος από ευγνωμοσύνη αυτή τη στιγμή. Δεν νιώθω ούτε στο ελάχιστο πιο ικανός από τους συνυποψηφίους μου ή από οποιονδήποτε άλλον σε αυτή την αίθουσα καθώς μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη, την αγάπη για τις ταινίες. Αυτή η μορφή έκφρασης μου χάρισε την πιο υπέροχη ζωή. Δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς αυτήν.

Όμως νομίζω ότι το μεγαλύτερο δώρο προς εμένα και προς τους περισσότερους σε αυτό το δωμάτιο είναι η ευκαιρία που μας δίνεται να μιλήσουμε εμείς για όλους όσους δεν έχουν φωνή.

Σκέφτομαι αρκετά κάποια από τα θλιβερά θέματα που αφορούν όλους μας και σκέφτομαι ότι πολλοί από εμάς υπερασπιζόμαστε διαφορετικούς σκοπούς. Όμως εγώ βλέπω ομοιότητα σε όλα αυτά τα οποία υπερασπιζόμαστε.

Πιστεύω πως είτε μιλάμε για την ανισότητα των φύλων είτε για τον ρατσισμό ή τα δικαιώματα των γκέι, των αυτόχθονων ή των ζώων, στην ουσία δίνουμε για την ίδια μάχη ενάντια στην αδικία.

Μιλάμε για τη μάχη απέναντι στην πεποίθηση ότι ένα έθνος, ένας άνθρωπος, μια φυλή ή ένα είδος έχει το δικαίωμα να επιβάλλεται, να ελέγχει, να χρησιμοποιεί και να εκμεταλλεύεται χωρίς συνέπειες.

Πιστεύω ότι αποσυνδεθήκαμε από τον φυσικό κόσμο και πολλοί από εμάς είμαστε ένοχοι για το ότι έχουμε υιοθετήσει μια εγωκεντρική θεώρηση για τον κόσμο μας. Την πεποίθηση ότι είμαστε το κέντρο του σύμπαντος.

Εισβάλουμε στη φύση και λεηλατούμε τους φυσικούς πόρους. Αισθανόμαστε ότι έχουμε το δικαίωμα να γονιμοποιούμε τεχνητά μια αγελάδα και όταν αυτή γεννάει αισθανόμαστε ότι έχουμε το δικαίωμα να κλέβουμε το μωρό της ακόμα κι όταν τα ουρλιαχτά της είναι συγκλονιστικά. Και ότι έχουμε το δικαίωμα να παίρνουμε το γάλα που είναι για το μοσχαράκι της και το βάζουμε στον καφέ και στα δημητριακά μας.
Πιστεύω ότι όλοι φοβόμαστε στην ιδέα της προσωπικής αλλαγής γιατί πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί να θυσιάσουμε κάτι.

Όμως οι άνθρωποι στην καλύτερη τους εκδοχή, είναι τόσο επινοητικοί, δημιουργικοί και ευφυείς. Και πιστεύω πως όταν έχουμε ως βασικές αρχές μας την αγάπη και τη συμπόνοια μπορούμε να δημιουργήσουμε, να αναπτύξουμε και να κάνουμε αλλαγές που θα είναι ευεργετικές απέναντι σε όλα τα ευαίσθητα πλάσματα και στο περιβάλλον.

Έχω υπάρξει κάθαρμα στη ζωή μου. Έχω υπάρξει εγωιστής. Κατά εποχές έχω υπάρξει σκληρός και δύσκολος για να δουλεύει κάποιος μαζί μου. Όμως είμαι ευγνώμων που τόσοι μέσα σε αυτή την αίθουσα μου δώσατε μια δεύτερη ευκαιρία.

Πιστεύω ότι είμαστε στα καλύτερα μας όταν υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον και όχι όταν ακυρώνουμε ο ένας τον άλλον για παλιά λάθη. Είμαστε στα καλύτερα μας όταν βοηθάμε ο ένας τον άλλον προκειμένου να αναπτυχθούμε, να εκπαιδευτούμε. Όταν ο ένας οδηγεί τον άλλον στη λύτρωση. Αυτή είναι η καλύτερη εκδοχή της ανθρωπότητας.
Ο αδελφός μου όταν ήταν 17 έγραψε αυτούς τους στίχους.
Έγραψε: “Τρέξε προς τη σωτηρία με αγάπη και η ειρήνη θα ακολουθήσει. Ευχαριστώ! “

Σχολια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0

Σχόλια

0 σχόλια