H κατάθλιψη που εμφανίζεται για πρώτη φορά μετά τα 65 μπορεί να πηγάζει από τη συσσώρευση β-αμυλοειδών τοξικών πλακών στον εγκέφαλο, οι οποίες συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, όπως διαπιστώνει νέα μελέτη. Όπως επισημαίνει η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την νευροψυχολόγο Κάθριν Μονρό από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, «τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα, ιδιαίτερα η κατάθλιψη, είναι κοινά στη νόσο του Αλτσχάιμερ». Ωστόσο η ακριβής συσχέτιση μεταξύ των δύο δεν είναι πλήρως αποσαφηνισμένη.
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 154 εθελοντές, εκ των οποίων το 61% ήταν γυναίκες. Κατά την έναρξη της μελέτης, οι εθελοντές είχαν ηλικία 65 ετών και άνω. Οι ερευνητές παρακολούθησαν κάθε εθελοντή επί σχεδόν 9 χρόνια. Κάθε χρόνο, οι ερευνητές αξιολογούσαν τα συμπτώματα κατάθλιψης και τις νοητικές δεξιότητές των συμμετεχόντων, ενώ κάθε 2-3 χρόνια τους υπέβαλλαν σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan) για να ελέγχουν τις συσσωρεύσεις β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλό τους.
Μεταξύ των ανθρώπων που είχαν είτε ήπια συμπτώματα κατάθλιψης είτε κανένα στην αρχή της μελέτης, «τα αυξανόμενα καταθλιπτικά συμπτώματα συσχετίστηκαν με πρώιμη συσσώρευση αμυλοειδούς στις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον έλεγχο των συναισθημάτων», ανέφερε η ομάδα. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η συσχέτιση της συσσώρευσης αμυλοειδούς με την κατάθλιψη ήταν ανεξάρτητη από το αν οι εθελοντές είχαν ήδη αρχίσει να εμφανίζουν προβλήματα μνήμης ή σκέψης.
Στο παρελθόν, πολλοί επιστήμονες πίστευαν ότι οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ εκδηλώνουν συμπτώματα που μιμούνται την κατάθλιψη. Τώρα πια καθίσταται σαφές ότι «η κατάθλιψη μπορεί να αποτελεί πολύ πρώιμη εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ» δήλωσε ο Μαρκ Γκόρντον, καθηγητή Νευρολογίας & Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Hofstra της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
«Πιστεύω ότι αυτή η μελέτη δείχνει ότι η πραγματική νευροπαθολογία της νόσου σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου μπορεί να είναι αυτή που άγει τη σχετικά πρώιμη εμφάνιση των συμπτωμάτων κατάθλιψης, ανεξάρτητα από τα γνωστικά συμπτώματα», είπε ο Γκόρντον.
Οι ερευνητές της νέας μελέτης εκτιμούν ότι η κατάθλιψη θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρώιμος δείκτης της άνοιας στα άτομα υψηλού κινδύνου. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπείας.
Τα ευρήματα «υπογραμμίζουν τη σημασία της παρακολούθησης των συναισθηματικών συμπτωμάτων εκτός από τις γνωστικές αλλαγές σε ηλικιωμένους που νοσηλεύονται σε ψυχιατρικές κλινικές και κατά τον έλεγχο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτης τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Network Open».
ΠΗΓΗ: Medicalxpress